Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer näringsriktig mat för barnen

Goda matvanor är en förutsättning för fysisk och psykisk hälsa och effekterna är väldokumenterade.

Det kan exempelvis förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, vissa typer av cancer och benskörhet samt motverka övervikt och fetma. Goda matvanor skyddar också mot bristsjukdomar som påverkar individens fysiska och mentala funktionsförmåga.
Sockerhalten har de senaste åren ökat i maten vi äter och i basvaror som vi köper i handeln. Socker är kolhydrater som är ohälsa för vår kropp om det blir för mycket och som då kan leda till fetma. Det är inte bara rent godis som innehåller kolhydrater utan det är även mat som pasta, bröd, smaksatt yoghurt och saft. Men kolhydrater i rätt mängd måste kroppen ha för att få energi till våra celler. Barn som växer skall ha en viss mängd för att växa och orka leka, sporta och läsa. Om man sitter stilla hela dagen behöver man mindre med kolhydrater.
Idag lever vi i en tillvaro där matlagning inte får ta för mycket tid i vardagen. Många gånger får barnen en smörgås i väntan på att maten ska bli klar samt att maten innehåller till stor del pasta och alltför lite proteiner i form av bönor, rent kött, fisk eller kyckling. Protein är viktigt.
Grönsaker och frukt är också viktiga delar för bra näringsintag. Vi behöver också fett i rätt mängd för att kunna växa och leva.
Vi tror på att göra måltiden till en rolig och njutbar stund för familjen. I skolan och i förskolan är det också viktigt att ha lugn och ro vid måltiden och där är pedagogisk lunch viktig – pedagoger äter tillsammans med barnen.
Livsmedelsverket ger ut skrifter med råd och rekommendationer som handlar om Bra mat i skolan och i förskolan. De riktar sig till dem som ansvarar för maten i förskoleklasser, grundskolor, gymnasieskolor, fritidshem och förskolor. Utvärderingen visar att många kostchefer känner till råden och använder sig av dem, men att råden är mindre spridda bland skolledare. En av slutsatserna är att råden är väl utformade men att det behövs riktad information till skolledare och till förtroendevalda i kommunerna för att skolorna ska kunna tillämpa råden. Bland annat innebär råden att man påverkar scheman samt skol- och måltidsmiljön, något som kostcheferna inte styr över.
Bort ifrån storköken. Gå tillbaka till småskalig produktion så barnen får känna dofter och uppleva riktiga smaker. Som t ex doften av nybakat bröd. Smakförstärkare i maten bör tas bort. Maten ska inte bara vara närodlat utan även näringsriktig.
Vi Kristdemokrater vill verka för en ökad hälsa i regionen genom insatser för barn och föräldrar och de forum barnen och föräldrarna är i kommunerna och i landstinget. Det kan handla om att ge kostträning och råd genom föräldrautbildning i samband med besök på hälsocentralen och barnavårdscentralen och när de unga söker ungdomsmottagningen. Reklam på näringsriktig mat kan sitta i väntrum och ges i media. Studieförbunden bör ha matlagningskurser i lättlagad bra vardagsmat kanske på föräldramöte på förskola/skola.

Lili André, Ledamot Landstinget
Ingemar Kalén, Oppositionslandstingsråd
Elisabeth Bjurbo, Folkhälsa Landstinget
Katrin Loo, Hälsoinspiratör