Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar att dela på när Sandvikenborna blir fler

Befolkningsökningen ger mer pengar i kassan för Sandvikens kommun. Därför föreslår den politiska majoriteten att de ekonomiska ramarna för kommunens verksamheter utökas med 112 miljoner kronor nästa år.
– Jag har aldrig varit med och delat ut så mycket pengar, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunens budgetram når för första gången över 2 miljarder kronor.

Största delen av de ökade resurserna – 81 miljoner kronor – går till skola, omsorg och socialtjänst.

Men det innebär inte att vård och skola får mer av kakan – bara att kakan blir lite större.

Under de senaste åren har kunskapsnämnden haft mycket svårt att klara budgetramarna. Frågan är om det blir lättare nu. Visserligen ökar ramen men samtidigt innebär befolkningsökningen att det troligen också blir fler barn i förskola och grundskola. Då krävs fler lärare och lokaler som kostar pengar.

– Det beror på behoven. Med den här befolkningsprognosen borde man klara sig ganska bra, säger Peter Kärnström.

Den senaste prognosen tyder på att Sandvikens befolkning nästa år ökar med cirka 450 personer. Varje ny invånare ger mer skatteintäkter.

För säkerhets skull behåller kommunstyrelsen en buffert med pengar som kan pytsas ut – till exempel till skolan – om det skulle behövas.

Peter Kärnström hoppas att regeringens satsningar i vårbudgeten, på skolan, nya jobb och äldreomsorg, ger ännu mer resurser också till Sandvikens kommun. Men det har den politiska majoriteten – S, MP och C – inte vågat räkna in i sitt nya ramförslag.

– När Sandviken växer är det andra utmaningar vi pratar om. Nu pratar vi om att bygga skolor och förskolor så att alla får ett sjyst ställe att leva på. Rent planeringsmässigt så blir det lite ryckigt, säger Peter Kärnström.

Hur mycket extra som kommunen kan få i statsbidrag visar sig först i oktober då regeringen lägger fram budgetproppen för nästa år.

Med de utökade ramarna får bland annat kunskapsnämnden, omsorgsnämnden och individ- och familjeomsorgsnämnden vad man begärt. En del andra nämnder får prioritera bort en del önskemål.

Om det räcker för att klara behoven när befolkningen växer, det återstår att se.

– Vår förhoppning är att vårbudgeten på riksplanet går igenom och att det blir lättare på det viset, säger kommunalrådet Rejn Karlgren (MP).