Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer tysk wurst tack

Vi är inte bortskämda med litteratur översatt från tyska. Trenden i bokutgivningen är att också ge ut färre titlar översatta från engelska, eftersom de intresserade redan har hunnit läsa originalet när översättningen ges ut (såvida det inte är snabböversatta Dan Brown-romaner). Jag själv tillhör den skaran, men jag skulle aldrig komma på tanken att krypa mig igenom en roman på tyska, vilket gör det nystartade förlaget Thorén och Lindskog till en trevlig bekantskap. Specialitet: tysk litteratur.

Först ut är Uwe Timms klassiker ”Upptäckten av currywursten” från 1993, en söt liten historia från Andra världskrigets sista skälvande timmar, som låtsas vara en berättelse om uppfinnaren av currywursten, men i själva verket är en rörande kärleksskildring.

Hon som kanske uppfann currywursten är fru Brücker, som åldrad berättar sitt livs historia. Trots den krigssargade inramningen ligger det liksom ett ljus över Uwe Timms roman, när han låter den medelålders fru Brücker och den 23-årige soldaten Bremer kollidera känslomässigt med varandra. De tillbringar en natt tillsammans, och morgonen efter beslutar han att inte återvända till militären. Fru Brücker gömmer honom, kärlek uppstår. Men när kriget är över berättar hon ingenting och håller en ovetande Bremer kvar i lägenheten.

Utan Uwe Timms handlag får storyn ett lätt drag av Josef Fritzl, och man kan undra om romanen hade fungerat med en medelålders man som håller en ung kvinna fången. Nu är ”Upptäckten av currywursten” i stället en roman om att, mitt i allt elände och gråhet, med fallande bomber och ensamhet, hitta lyckan och hålla den kvar så länge som möjligt, även om man vet att det är en lycka på lånad tid.

En annan tysk roman som förlaget ger ut är Ralf Rothmanns ”Mjölk och kol”, en ungdomsskildring från 60-talets Ruhrområde, och Siegfried Lenz ”En tyst minut” kommer senare i vår. Förhoppningsvis kan Thorén och Lindskog fortsätta med sin vällovliga gärning.