Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metal Gear Solid 4: Guns of the patriots

/
 • Fantastisk grafik. Kraften i Playstation 3 gör underverk för grafiken, och de realtidsrenderade mellansekvenserna skulle definitivt kunna vara hämtade ur en animerad film av världsklass.
 • Ett sista farväl. I ”Metal Gear Solid 4:          Guns of the Patriots” får vi möta en åldrad och döende Solid Snake som försöker rädda världen en sista gång.

Metal Gear Solid 4: Guns of the patriots
(Konami)

Ålder: 18+

Format: Ps3

Annons

Civilisationen står inför det största hotet någonsin. Och den enda som kan rädda mänskligheten är en gammal döende hjälte.
Vi har spelat det sista dramatiska kapitlet i sagan om Solid Snake – ”Metal Gear Solid 4”.

Den legendariske hjälten Solid Snake är döende. Under de fem år som gått sedan händelserna på ”The big shell” i ”Metal Gear Solid 2” har Snake drabbats av för tidigt åldrande. Hans ärrade kropp har i bästa fall ett halvår kvar att leva.

Världen har förvandlats till ett slagfält där krig styr världsekonomin och soldaterna är modifierade med nanoteknik. Arméerna styrs av ett avancerat datorsystem, ”Sons of the patriots”, som kontrollerar allt ifrån vapen till känslor.

När Snakes tvillingbror, terroristen Liquid Snake, dyker upp i Mellanöstern för att försöka ta kontroll över det världsomspännande militära nätverket tvingas den ärrade hjälten att kämpa för mänsklighetens överlevnad en sista gång. Men den här gången riskerar Snake själv att bli det största hotet. Han bär nämligen på en dödlig smitta som riskerar att utvecklas till en global pandemi.

När mästerregissören Hideo Kojima dukar upp bordet för den allra sista episoden i sin stilbildande spionserie så bjuds spelaren på en omtumlande känslomässig resa där nerverna konstant är på helspänn. Bitarna i den invecklade historien faller på plats allt eftersom frågetecken från tidigare spel rätas ut.

Även om Snake är gammal och halt så tar han sig fram smidigare än någonsin tack vare den förbättrade kontrollen. Hideo Kojima har i intervjuer berättat att han älskar spel som ”Ghost Recon: Advanced Warfighter” och ”Call of duty 4” vilket märks tydligt.

Snake har nämligen bättre möjligheter att gå till attack med skjutvapen. Visserligen premieras fortfarande smygandet men den här gången ska man också hjälpa rivaliserande arméfraktioner på slagfältet för att skaffa sig fördelar när man ska infiltrera fiendens baser.

Det här öppnar för flera sätt att tackla spelet, trots att nivåerna egentligen är väldigt linjära i sin uppbyggnad.

Kontrollen i eldstriderna påminner starkt om den i Capcoms ”Resident evil 4” och fungerar fantastiskt bra, till skillnad från de stela och krångliga manövrerna i tidigare spel. Dessutom har Snake mer flyt i sina rörelser vilket gör spelets signum, smygandet, till en ren fröjd.

I sann James Bond-anda utspelar sig historien på olika platser runt jordklotet. Snake strider i Mellanöstern, spionerar i Sydamerika och infiltrerar återigen en viss kärv snötäckt ö norr om Kanada (jo, den ön).

Storyn förs framåt med hjälp av spektakulära mellansekvenser av Hollywood-klass. De är många och långa, ibland uppåt 90 minuter i speltid. Det lär så klart reta upp den som bara vill ha action, men då är man antagligen inte något fan av serien heller.

I mitt tycke binds spel- och filmsekvenserna ihop på ett sätt som gör Metal Gear Solid 4” till en av de starkaste spelupplevelserna någonsin.

Efter den långsamma starten accelererar dramatiken till bristningsgränsen och snart sitter man som fastnaglad i favoritfåtöljen. Längs vägen bjuds vi på en mängd minnesvärda scener och tillbakablickar, till exempel då Snake för första gången träffar sin mamma, en oväntad återblick från det första spelet till Playstation 1 eller den fantastiska actionscenen då den mest bespottade figuren från ”Metal Gear Solid 2” får upprättelse och visar upp stridsteknik som får Cyborg-ninjan i ”MGS” att blekna.

”Metal Gear Solid 4: Guns of the patriots” är ett tekniskt och konstnärligt fulländat mästerverk fyllt av gastkramande spänning, snillrika bossfajter och grafik som går utanpå allt du sett tidigare.

Efter att ha följt Solid Snakes sista resa mot sin pension som spelhjälte frågar man sig hur Hideo Kojima ska kunna gå vidare efter ”Metal Gear Solid”.

Precis som sin hjälte har han drivit allt till sin spets genom att skapa det bästa spelet någonsin.

 

Mer läsning

Annons