Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöåtgärder sker alltid lokalt: "Vi kan påverka trots att vi är små"

"Lilla Sverige kan inte rädda världen", brukar jag få höra. Jag tror att man menar att vi är så relativt få människor i vårt land och att vårt procentuella avtryck därför inte spelar någon roll på det stora hela. Så kan man givetvis tänka. Man kan också tänka att vi borde ha en moralisk skyldighet att hjälpa till, när svensken redan i mars detta år, proportionellt gjort av med så mycket resurser som ekosystemet tål.

Den som tycker det är svårt att känna solidaritet med utdöende livsformer eller människor i utsatta länder, kanske kan uppbringa känslan i tanke på sina barn och barnbarn? Det vi överutnyttjar av jordens tillgångar idag, överför vi som skuld till dem.

 Vad jag tänker att många missar, är också att de rent konkreta åtgärderna för bättre miljö och klimat, alltid sker lokalt på en plats. Varje människa på jorden, skulle kunna hävda att precis den lilla plätt hon eller han bor på, är för betydelselös i det stora hela. Ändå skapas nya projekt för att minska människans negativa påverkan överallt. Det är dessa insatser som tillsammans utgör förutsättningen för oss att leva vidare på den här planeten. Det handlar om att var och en av oss behöver göra det vi kan. Vi måste börja gräva där vi står, för att använda ett gammalt uttryck.

 

Människor som sysslar med miljöfrågor på ett globalt plan, menar också att exempel från ett land som Sverige har stor betydelse för utvecklingen och påverkan i ett internationellt perspektiv, trots att vi är små. Sverige har den tyngden i dessa frågor.

 

I Sandviken bor knappt 40.000 invånare, men vi drar ändå blickarna åt oss från den stora världen runt omkring. Det sker för att vi gör så spännande saker här. Här sker forskning och projekt som omvärlden vill ta del av. Sådant som kan komma att få spridning långt bortom Sveriges gränser.  Här sker också saker i det lilla, sådant som inte skapar svallvågor, men som ändå handlar om omsorg: som kommunens upphandling av lokal potatis och närproducerat nötkött. Eller som att omsorgen testar kemikaliefri bakteriesanering med hjälp av uv-ljus. Eller bara det att det finns medmänniskor som plockar upp det skräp intill vägkanten, som andra tanklöst har slängt.

 

För att nå de 17 målen för en hållbar värld, behövs ett solidariskt arbete. Miljöpartiet står just för detta. Vi står för solidaritet med jordens alla djur och människor, solidaritet med det ekologiska systemet - och solidaritet med de generationer som kommer efter oss.

 

Vi har bara en jord

- och Ansvaret är vårt tillsammans

 

Rejn Karlgren (MP)

kommunalråd i Sandvikens kommun

 

LÄS fler debattartiklar här:

T-märket – En garant för kvalitet och god service

Replik: "Alla föreningar i Gävle kommun är välkomna att söka stöd"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel