Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfrågorna först, alltid!

Miljöfrågorna måste få stå överst överallt och hela tiden, skriver Gunvor Gunnarsson i ett svar till Raimo Pärssinen (S) och Peter Kärnström (S).

Annons

Raimo Pärssinen och Peter Kärnström! Ni är bra karlar båda två och skriver så klokt om att ni sätter jobben först på agendan.

Detta är speciellt betydelsefullt för våra unga som snarast behöver komma in i förvärvs- livet och uppleva vilken frihetskänsla det är att försörja sig själv. Också vilket ansvar det innebär att vara vuxen.

Ändå har jag invändningar mot det ni menar. Det är att miljöfrågorna måste få stå överst överallt och hela tiden.

Härom dagen deltog jag i ett klimatseminarium i Gävle. Det var bra på sitt sätt men hade fokus på hur vi ska klara av att leva när klimatförändringarna sätter in på allvar. Jag anser att våra åtgärder för att klimatet ska förändras så lite som möjligt, måste komma först! Och alltid!

Annars gräver vi ner oss i hur husen skadas vid översvämningar, jordskred och alla övriga tänkta svåra scenarier och vi börjar lägga all omsorg på det.

När vi gör det har vi redan tagit ett steg bort från åtgärderna som krävs för att jorden ska kunna tillfriskna och härbärgera alla människor som lever på den.

Jag är bekymrad över de kostnader vi i Sandviken dragit på oss genom att inte tänka tillräckligt långt in i framtiden.

Inte minst det senaste tillskottet, Göransson Arena. Varför byggdes den inte hälften så stor som den är?

Varför är inte taket fyllt av solfångare och/eller solceller så att arenan kunnat vara självförsörjande på energi?

Med ett så stort tak borde det räcka. Nu har vi en energislukare av gigantiska mått.

Högbo Bruk AB, detta fina företag och rekreationsområde, där vi också har gjort ett stort misstag genom konstsnöspåret. Det knäckte Högbo Bruks ekonomi, intäkterna från det spåret täcker inte ens energikostnaderna, enligt tidningsartikel. De nedgrävda rören innehåller miljöfarliga vätskor.

När som helst kan en olycka hända där.

Vad som än sker med Högbo hoppas jag att vi inte exploaterar området ytterligare. Framtiden vill ha tystnad, utrymme, orörd natur där vi försiktigt får röra oss. I tacksamhet över naturen.

Parkbadet kräver enorma investeringar och underhåll igen! Inte bra.

Till råga på allt, och till sist, alla dessa innovationer jag nämnt ovan, kräver en otrolig massa biltrafik med åtföljande utsläpp till atmosfären för att de ska ”löna sig”...

Gunvor Gunnarsson

Annons