Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner till forskningsprojekt i Gävle

Radiocentrum vid Högskolan i Gävle får 3,7 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Pengarna ska gå till forskning om hur trådlösa radiosystem skulle kunna fungera bättre i miljöer där det finns elektromagnetiska störningar.

Radiocentrum Gävle är ett forsknings- och utbildningscentrum för samverkan inom radioteknik mellan högskolan och flera företag, där studenter och forskare från högskolan jobbar ihop med ingenjörer och forskare från industrin i olika projekt.

Under 2008 har de jobbat med en förstudie som utmynnat i det forskningsprojekt som nu får pengar från KK-stiftelsen, Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling.

Syftet är att utveckla teknikförbättringar hos trådlösa system för att de ska fungera bättre i industrimiljöer med mycket elektromagnetiska störningar.


I vardagen används trådlös kommunikation i bland annat mobiltelefoner och bilnycklar. Men dagens kommersiella radiosystem tål ofta inte störningar särskilt bra.

I projektet medverkar också Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), Syntronic AB, STORA Enso Kvarnsveden, Åkerströms Björbo, Green Cargo, Agilent Technologies och SSAB Tunnplåt.