Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner till forskningsprojekt i Gävle

Radiocentrum vid Högskolan i Gävle får 3,7 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Pengarna ska gå till forskning om hur trådlösa radiosystem skulle kunna fungera bättre i miljöer där det finns elektromagnetiska störningar.

Annons

Radiocentrum Gävle är ett forsknings- och utbildningscentrum för samverkan inom radioteknik mellan högskolan och flera företag, där studenter och forskare från högskolan jobbar ihop med ingenjörer och forskare från industrin i olika projekt.

Under 2008 har de jobbat med en förstudie som utmynnat i det forskningsprojekt som nu får pengar från KK-stiftelsen, Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling.

Syftet är att utveckla teknikförbättringar hos trådlösa system för att de ska fungera bättre i industrimiljöer med mycket elektromagnetiska störningar.


I vardagen används trådlös kommunikation i bland annat mobiltelefoner och bilnycklar. Men dagens kommersiella radiosystem tål ofta inte störningar särskilt bra.

I projektet medverkar också Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), Syntronic AB, STORA Enso Kvarnsveden, Åkerströms Björbo, Green Cargo, Agilent Technologies och SSAB Tunnplåt.