Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartiet: en kraftfull kommunbudget för ett allt oroligare klimat

Vi lever just nu mitt i den klimatförändring som vi pratat om i så många år. Den snörika vintern byttes inom loppet av någon vecka ut mot den varmaste majmånad vi upplevt på årtionden. Bönder i Skåne pratar om nödslakt av djur och även här ser åkrarna oroväckande torra ut. Också kom då regnet igår, inte ett stilla sommarregn utan ett skyfall som åtminstone slog sönder delar av min familjs odlingar. 

 

Ska vi med självrespekt kunna se våra barn och kommande generationer i ögonen måste vi göra allt vi kan för en trygg framtid. Vi och de som ska leva här efter oss har bara den här planeten. Därför går vi i Miljöpartiet de gröna i Gävle till val på en kommunbudget och ett lokalt valprogram som tar klimatet på allvar. 

 

Vi vill dubblera budgeten för kommunens miljö- och klimatarbete. 7 miljoner kr ska öka till 14 och det måste bli lättare att göra rätt. Vi har gjort mycket bra på miljöområdet men vi måste längre och det Nu. Det måste bli enklare att åka kollektivt, ladda sin elbil, tanka sin biogasbil - bada i rent vatten: 40% av kommunens vattendrag är i dåligt skick, det är inte okej!

Vi vill dubblera cyklandet och vill öka investeringarna på cykelinfrastruktur med 100 miljoner kr. Mer cykling ger mer utrymme i stan till både handel och bostäder och ett levande centrum. 13 av Gävles centrala gator är på grund av den intensiva biltrafiken över gränsvärdena för god luftkvalitet - barn och äldre ska inte behöva bli sjuka av att vara i stan! Fler sammanhängande cykelbanor, cykelparkeringshus, laddstationer för elcyklar, säkra cykelskolvägar, servicestationer - alla som vill ska kunna cykla större delen av året.

Vi vill se ett kraftigt minskat sparkrav på skolan. Att barn och unga får rätt förutsättningar från början är grunden i ett samhälle som håller ihop. Det är inte okej att barngrupperna inte minskar snabbare, det är inte okej att unga mår psykiskt dåligt och att vi har mer än dubbelt så många barn per kurator i Gävle mot för vad Skolverket rekommenderar. Vi tror inte att lösningen är ett sparkrav på ytterligare 50 miljoner kr som Alliansen aviserar i sin budget - vi behöver istället satsa på barn och unga. Ett sätt att få barn och unga att vara ute mer och leka, röra sig och i slutänden må bättre är grönare, roligare skolgårdar - det har vi budgeterat för.

Vi vill se ett kraftigt minskat sparkrav på skolan. Att barn och unga får rätt förutsättningar från början är grunden i ett samhälle som håller ihop.

 För att ställa om samhället krävs modiga beslut. Det är inte alltid bekvämt, men det ger mig framtidshopp att arbeta för och tillsammans med gröna politikerkollegor som vågar sträva efter en framtid där vi både är medmänniskor och tar hand om varandra - oavsett var vi råkar vara födda - och är beredda att ställa om till ett klimatsmart samhälle. 

 

Läs gärna hela Miljöpartiet de gröna i Gävles budgetförslag med nära 100 förslag för ett mer hållbart och medmänskligt Gävle på gavlempblogg.wordpress.se och följ budgetdebatten på måndag. Den lokala politiken påverkar oss alla!

 

Therese Metz (MP)

Kommunalråd i opposition 

Miljöpartiet de gröna i Gävle 

LÄS fler debattartiklar här

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel