Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milocco årets första etta

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(åter) Cecilia Milocco
Folkteaternskådis nominerad till en Guldbagge för sin roll i ”De ofrivilliga” och det är häpnadsväckande. Inte för att hon inte är jättebra (hon är fenomenal) men för att filmen inte ens har någon huvudroll, egentligen. Vilket ju bara gör utnämningen till en ännu större prestation. Grattis! Och stanna gärna hos Folkteatern även när filmanbuden haglar, Cecilia. Hur det går i Guldbaggetävlingen avslöjas på måndag. Vi tycker att hon är en vinnare redan nu.


(ny) Jävla finnar
Pjäsen om nedläggningen av bruket i Norrsundet fick finfin kritik när den hade premiär i slutet av november. ”Jävla finnar” känns så brännande i ett krisdrabbat Sverige att många fler bör få se den, skrev kultursidans recensent. Och så blir det. Nu är det nämligen klart att föreställningen gästspelar på Folkteatern 23–25 januari. Nice.


(ny) Ida Falk Winland
Fantastisk röst! Stor känsla och dramatiskt kroppsspråk! 25-åriga sopranen Ida Falk Winland (kallad Sveriges nya vapen på de internationella operascenerna) satte stjärnglans på Gävlesymfonikernas Galakonsert på trettondagsaftonen. Men alla tycktes briljera denna kväll som firades med härligt operagodis. Ett helt år till nästa gång. För det blir väl tradition, säg?


(ny) Marie Björk
Januariaktuell journalist från Gävle, just utsedd till Månadens skald av det feministiska förlaget Alida i Uppsala. Marie Björk kom ut med diktsamlingen ”Fragment” i höstas. Nu håller hon på att skriva en roman också.


(ny) Trettondagsmottagning
Inte för att vi var där. Men kändismingel på Gävle slott med kommunalråd från Glada Hudik, gamla bandyspelare, Brita Planck och hemvävda linnedukar. Det känns så .... ja, gulligt. Jämfört med Bindefeldfixade fester i Stockholms hysteriska wannabevärld.

anser vi även i år att Strömvallens läktare måste bevaras.

Jan-Åke Hillerud (1), Selma (2), Stellan Skarsgård (3), Ligister med klister (4), Lars Bygdemark (5).