Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min egen favoritaudition

Anders Bagges min är oslagbar.
Han ser ut som om någon har gett honom ett kalsongryck.

Annons

Anledningen är den, i mitt tycke, bästa ”Idol”-audition som varit i Sverige, med Anna Bergendahl i huvudrollen.

Hon kommer in, juryn tittar lite skeptiskt på henne, med all rätt, för majoriteten av alla som kommer in måste de dissa och skicka hem igen.

”När hon kom in så hade jag väl lite en förutfattad mening och tänkte att ja, nu blir det en mellanmjölksvariant här igen”, säger Laila Bagge.

Men så börjar hon sjunga, och Andreas Carlsson häpnar, Laila Bagge ser mellanmjölken bli till guld och Anders Bagge får kalsongrycksminen.

Anna Bergendahl sjunger ”Have a heart” som om hon är en 40-årig amerikansk sångerska vars hjärta har brustit bortom punkten för reparation, inte som en 16-årig tjej från Nyköping.

Sedan tystnar hon, och juryn ser på henne, bara någon sekund, men det känns som en evighet. Det roliga är att Anna Bergendahl i minspelet ser ut som om hon lika gärna kunnat få en enkelbiljett hem.

Men hon kan vara lugn. ”Det mest musikaliska och det bästa jag har hört i den här tävlingen”, konstaterar juryn, och tårkalaset kan ta vid.

Jag brukar aldrig rösta, inte i ”Idol”, inte i ”Melodifestivalen”, definitivt inte i ”Let's Dance” - jag skulle hellre visa mig offentligt endast iklädd foppatofflor – men förra säsongen av ”Idol” röstade jag en gång på Anna Bergendahl, mycket beroende på hennes fantastiska audition.

Jag vet inte om det finns så mycket lärdom att hämta från hennes provsjungning, eftersom allt sitter i rösten och i sättet som hon sjunger.

Men en sak kan man ta med sig: Var bra i dag, men inte för bra.

Anna Bergendahl fick orimliga krav på sig efter sitt första framträdande, och även om hon var bra i resten av tävlingen, nådde hon aldrig riktigt fram till ett ögonblick lika hjärtskärande vackert som det första mötet med henne.

Snygg-Erik gick från att vara kass till att bli okej, men det var en framåtrörelse i detta, en förbättring från program till program. Jag tyckte att Anna Bergendahl var den bästa i alla deltävlingarna, men efter varje framträdande var jag en aning besviken.

Hon var bra, men inte riktigt lika bra som när hon med sin röst kalsongryckte Anders Bagge.

Mer läsning

Annons