Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Min musik har fått ett lättare sväng”

I ett kvarts sekel var han frontfigur i Wilmer X. Men sedan 2006 spelar Nisse Hellberg under eget namn, och trivs utmärkt med det.

– Jag känner mig mer flexibel, har träffat nya vänner och kommit ini nya kretsar.

Annons

Trots att det har gått åtta år sedan Nisse Hellberg gick sin egen väg är det svårt att inte prata om Wilmer X. Till viss del hänger det ihop med att bandet inte upphört helt och hållet.

Senast de spelade ihop var för fyra år sedan i samband med invigningen av Citytunneln i Malmö. Fortfarande finns en chans att bandet kallas samman för speciella ändamål, berättar Nisse Hellberg.

Men för honom är det ingen stor sak. Så klart är han stolt över tiden som varit, och inte minst låtarna – ”Teknikens under”, ”Hon är ihop med en insekt”, ”Vem får nu se alla tårar?” och många fler. Samtidigt trivs han med att spela på egen hand. En fördel är att han numera inte måste förankra allt han gör hos några bandmedlemmar. En annan är att inte behöva dra runt på det stora tunga rockkonceptet som Wilmer X hade skaffat sig.

– En del kanske inte hör någon skillnad, men min musik har fått ett lättare sväng. Bandet jag spelar med nu är mycket smidigare. Vi passar lika bra på Peace & Love-festivalen som på ett jazzkafé.

– Men, framhåller han, jag är inte ovän med någon ur Wilmer X. Det är mycket värt.

Fortfarande placerar han sig i rock’n’roll-facket, med en dragning åt 1950-talsmusiken. Men bland låtarna på den kommande skivan ”Vad har han i huvudet?” finns även en del blues och country. Plattan är den sjunde i ordningen – det vill säga om man bara räknar dem han har gjort som soloartist. Bakom sig har Nisse Hellberg betydligt fler, drygt 20 fullängdsalbum plus ett antal singlar och samlingsskivor.

I hela sitt vuxna liv har han försörjt sig på musiken, förutom ett kort tag efter gymnasiet då han testade att vara teckningslärare. Medan kompisarna i bandet utbildade sig och skaffade ”vanliga” jobb på sidan om, satsade Nisse alla kort på att skriva låtar och uppträda.

Under många år har det varit ett orosmoment, att inte ha något att falla tillbaka på om det börjar gå dåligt.

– Rock på skånska är ju rätt smalt så oddsen var dåliga. Men nu när jag blir 55 kan jag känna en viss trygghet jämfört med förr. Jag har hållit på ganska länge nu och jag tror inte att jag hamnar på parkbänken.