Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre idrott på schemat

Det blir mindre sport på schemat för Hoforseleverna nästa år. Samtidigt ska idrottslärarna ta över all simundervisning i skolan. Det innebär att den deltidsanställda simläraren i Hoforshallen får sluta.


Nu reagerar idrottslärarna som anser att den nya organisationen är helt orimlig.

Regeringen har ställt högre krav på simkunskaper.

Alla elever i årskurs fem ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Barnen ska även kunna hantera nödsituationer vid vatten och ha grundläggande kunskaper om bad-, båt- och isvett.

Samtidigt som regeringen lämnar sina nya riktlinjer väljer Hofors kommun att göra simundervisningen till en del av den vanliga skolidrotten.

Tidigare har Hoforshallen haft en anställd som på 40 procent enbart har undervisat i simning. Hon får nu sluta.

Men samtliga idrottslärare i Hofors kommun protesterar.

I en skrivelse till kommunen påpekar de dels att simträningen endast kan ske i små grupper, vilket innebär att det kommer att ta mycket tid från den övriga idrottsundervisningen.

Speciellt eftersom det redan blir färre antal timmar idrott på schemat, med de förändringar av skolan som finns med i budgeten för nästa år.

Idrottslärarna kräver dessutom fortbildning inom simning för dem som ska lära ut ämnet.

De begär nu ett möte med skolchefen och ordförande i barn- och ungdomsnämnden för att få klarhet i hur omorganisationen är tänkt att fungera.