Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre tjat och bråk efter föräldrakursen

Ibland upplever man som förälder att ens barn inte lyssnar. Då är det lätt att tappa tålamodet och bli ilsken eller känna maktlöshet.

Michaela och Joakim Brauns tyckte att de hade hamnat i en ond cirkel av tjat och bråk med äldste sonen. De vände sig till barnhälsan i Gävle för hjälp.

– Vi hade kört fast. De erbjöd oss en föräldrakurs. Att gå den är det bästa vi gjort för vår familj, säger Michaela.

Michaela och Joakim Brauns har två söner, sex och åtta år gamla. Deras åttaårige son reagerade ofta med ilska, vilket orsakade konflikter både hemma och i skolan.

– Han kunde få vredesutbrott när verkligheten inte överensstämde med hans höga förväntningar. Han bråkade mycket med sin lillebror och lyssnade inte på vad vi sa, säger Michaela Brauns.

– Vi hade fastnat i ett mönster där vi höjde rösten och gick in i diskussioner, som inte ledde någonstans, berättar Joakim Brauns.

Jobbigt och pinsamt

De beslöt sig för att söka hjälp hos barn- och familjehälsan.

– Det var jobbigt och pinsamt att söka hjälp, jag kände mig misslyckad som förälder, säger Joakim.

De blev erbjudna att gå Komet, ett utbildningsprogram som riktar sig föräldrar och lärare. Föräldrarna träffas i grupper, en gång i veckan under elva veckor. Träffarna bygger på aktivt deltagande, föräldrarna diskuterar vardagssituationer, får konkreta råd och tips att pröva hemma samt ett arbetsmaterial.

– Man kanske drar sig för att söka hjälp, tycker att det är pinsamt. Men det är det absolut inte, finns det bra hjälp att få ska man ta den chansen. VI ångrar bara att vi inte sökte hjälp tidigare, säger Joakim.

En helt annan inställning

Enligt Michaela och Joakim har de intagit en helt annan inställning till barnen.

– Vi har fått lärt oss att tänka om och ge barnen uppmärksamhet och uppmuntran för deras goda beteende. Det gäller att jobba rätt från grunden, behålla sitt lugn och inte trigga igång känslomässigt med ilska.

Varje dag avsätter de en stund, minst en kvart, då de gör något gemensamt med barnen. Det kan vara att de tillsammans plockar kottar, spelar kort eller läser en bok.

– Vi försöker dela på dem när vi har den här gemensamma stunden så att de ska få odelad uppmärksamhet. När barnen är bråkiga kan det bero på att de vill ha ens uppmärksamhet, säger Joakim.

Belöningssystem

Familjen har infört ett belöningssystem. Från kursmaterialet har de fått en bild på en orm som är numrerad upp till 86. Varje dag ska sonen genomföra två uppgifter hemma och två uppgifter i skolan.

– Hans uppgifter kan vara att komma i håg att ta med sig ryggsäcken till skolan, göra något snällt för sin lillebror, göra läxan och följa skolans regler i klassrummet, berättar Michaela.

Det måste vara övningar som barnet klarar av. Och det ska vara konkreta uppgifter. För varje avklarad uppgift får han en stjärna.

– Under vägens gång får han små belöningar, som till exempel att baka, bli kliad på ryggen, gå på bio eller ta en fika på stan, säger Michaela.

När han hade 86 stjärnor fick han en stor belöning. Sonen var spänd av förväntan den dagen.

– Han satt på trappan till fritids och väntade på mig. Sedan åkte vi och köpte ett Nintendo DS. Han var så glad och stolt. Han hade verkligen förtjänat det där spelet.

Färre konflikter

Verbala bestraffningar är onödiga, har Michaela märkt.

– Om han har sönder en leksak i ilska, blir den naturliga konsekvensen att han inte kan leka med den och att han inte får en ny. Du kan bara bekräfta: Den är trasig, vad tråkigt. Man behöver inte hålla på och älta vad som har hänt.

Har det blivit bättre hemma?

– Mycket bättre, det är färre konflikter, han mår bättre och vi slipper få dåligt samvete för att vi skäller. Vardagen flyter mycket smidigare nu.

Joakim tillägger:

– Det handlar om att behandla barnen så som man själv vill bli behandlad och bemöta dem med respekt. Det beteendet leder naturligt till mindre konflikter.

Vad gör ni när det uppstår bråk nu?

– Lägger in en positiv uppmaning om vad de kan göra i stället och försöka avleda deras uppmärksamhet.

Att gå kursen är det bästa de gjort för familjen, konstaterar Michaela.

– Vi skulle ha gått den tidigare. Du måste ta körkort för att få köra bil och det finns kurser för hundägare, men det finns ingen obligatorisk kurs för föräldrar.