Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministern tillbaka där allt började

Ardalan Shekarabi (S) kom till Gävle som flykting från Iran i december 1989. Han började i dåvarande Nynässkolan. 25 år senare var han tillbaka, fast den här gången som civilminister i regeringen.

På måndagsmorgonen, nästan på dagen 25 år efter att civilminister Ardalan Shekarabi (S) kom till Gävle, kliver han in genom dörren till sin gamla skola, Nynäs Montessoriskola.

– Det känns stort att vara tillbaka i Gävle. Det är mitt första officiella kommunbesök och det känns väldigt roligt att börja med Gävle, säger han.

Här tog Ardalan Shekarabi de första stegen in i det svenska samhället.

– Att gå i skolan, lära sig språket, träffa de första kompisarna. Allt skedde ju i Gävle. Så Gävle har präglat mig i väldigt stor utsträckning. Jag är väldigt stolt över Gävle.

Ardalan Shekarabi går upp för trapporna och in i ett klassrum där pigga elever börjar bombardera honom med frågor. "Är du rik?", "Är det roligt att vara civilminister?", "Vilka fotbollsspelare gillar du?".

Shekarabi började gymnasiet på Vasaskolan i en smått unik klass på samhällsprogrammet. 19 av 25 var medlemmar i ett politiskt ungdomsförbund. I klassen gick både Tomas Tobé, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, och Lisa Wärn som var pressekreterare åt Maud Olofsson (C).

Shekarabi är heller inte den ende ministern som gått på Vasaskolan. Ett exempel är Gunnar Lund (S) som var biträdande finansminister åren 2002-2004.

– Det var en väldigt stimulerande miljö där det politiska intresset växte. Man fostrades in i att diskutera med meningsmotståndare och ha respekt för dem. Jag är väldigt stolt över Vasaskolan, säger Ardalan Shekarabi.

Nyligen möttes de gamla kombattanterna igen, fast den här gången på en högre nivå än i klassrummet i Gävle.

– Min absolut första debatt, min första närvaro i riksdagen i egenskap av minister var bland annat en debatt mot Tomas Tobé. Det kände ju väldigt speciellt. Det var första gången vi debatterade sedan vi gick i gymnasiet 1997.