Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Arne Persson, Torsåker

Annons

Arne Persson, Östansjö, Torsåker, har avlidit i en ålder av 86 år. Arne bodde hela sitt liv på gården Fäbods där han föddes, med undantag av de sista åren som han tillbringade på Spelmannen i Torsåker. Han var en av de sista eleverna som gick i Östansjö skola innan den lades ner. Under sin yrkesverksamma tid var han skogsarbetare, först för SKF, Hofors bruk, senare för Domänverket. Han var en duktig skogsman som ofta fick de svåraste uppgifterna som utfördes i skogsarbetet.

På fritiden strövade han mycket i skog och mark. Ett speciellt intresse var att hitta fällhorn från älg och av sådana hade han en imponerande samling. Han tyckte om att göra iakttagelser i naturen, tranorna var favoriter. Han bodde ju nära naturen och såg på senare år både lo och varg från sitt köksfönster. Han spelade också dragspel och var medlem i Hofors dragspelsklubb.

Någon gång på 1950-talet gjorde hans föräldrar sig av med korna som betade markerna runt gården. Arne började då med lie slå den äng som ligger mellan gården och Fäbodsjön. Hans motiv var att behålla den vackra utsikten mot sjön med Gjusberget i bakgrunden. Sedan dess har han slagit sina ängsmarker varje år tills för några år sen när ett lårbensbrott gjorde det omöjligt för honom att fortsätta. 1987 genomförde Länsstyrelsen en inventering av ängs- och hagmarker i länet. Då upptäcktes att ängen vid Fäbods hade en unik uppsättning av ovanliga och gammaldags ängsväxter. Den klassades som en av de finaste slåtterängarna i länet.

Från 1991 har Naturskyddsföreningen i Hofors-Torsåker hjälpt Arne med slåtterarbetet under en halvdag varje sommar. Arne tyckte mycket om att få veta vad alla blommorna på hans äng hette och han höll noga koll på de ovanligaste arterna som brudsporre och fältgentiana genom att räkna hur många plantor som blommade varje år. När han inte längre orkade önskade han att skötseln skulle övergå till Länsstyrelsen så att den viktiga kontinuiteten i skötseln inte blev bruten.

Det blev enligt hans vilja och den 13 maj i år invigdes Fäbods naturreservat av landshövdingen Per Bill. Arnes hälsa var då sådan att han inte kunde vara med, men vi vet att han gladdes mycket åt att ängsskötseln på Fäbods skulle fortsätta och att han med rätta var stolt över sin fina äng. Utan Arnes arbete med lien under 60 år skulle vi inte ha haft denna pärla i Gästrikenaturen och denna fristad för ovanliga och vackra ängsväxter.

Så länge gräset och blommorna vajar i vinden och fjärilarna flyger över hans äng kommer minnet av Arne att leva!

Barbro Risberg, ordförande