Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Gert Olofsson

Med stor sorg i hjärtat och tårar efter kinden nås vi av meddelandet att Gert Olofsson, vid 81 års ålder, lämnat oss idrottsvänner i stor sorg och saknad. ”Jätten”, som han kallades av alla, dömde fotboll, bandy och innebandy under många år. Hans leende var aldrig längre bort än en signal från hans visselpipa.

Han hade otrolig blick för spelet och för många var han känd som fotbollsdomaren som nästan aldrig lämnade mittcirkeln. Det var nog inte bara undertecknad som ville säga åt honom: "Men ”Jätten”, ska du inte ta och kliva ur mittcirkeln?"

Trots att han envisades med att inte ha världens största rörlighet över planen hade han koll på 99 offside av 100, även i reservlagsserierna där han dömde själv utan linjemän. När man trodde att det var dags för offside nr 100 så log ”Jätten” och pekade på någon ytterback som missat att kliva upp och därmed upphävde offsiden.

Förutom att han dömde fotboll i många år var ”Jätten” också en uppskattad ledare för Stensätra IF:s Damlag i fotboll.

Kalle och Jätten, ett begrepp inom innebandysverige. När innebandyn började växa sig stor och rikstäckande serier tillkom under slutet av 80-talet och i början av 90-talet, visste de flesta i Sveriges innebandyvärld vilka Karl-Heinz Seiler och Gert Olofsson var. Deras kunskap inom dömandet medförde också att de fick förtroendet att döma både SM-slutspelsmatcher och även fick internationella uppdrag. Kalle Seiler var dessutom under många år med och tog fram den internationella Regelboken.

”Jättens” internationella karriär som domare tog slut när han uppnådde 55 års ålder och då fick han inte döma internationellt längre.

Under slutet av sin domarkarriär dömde ”Jätten” en hel del tillsammans med Sven-Erik Eriksson, också från Sandviken. Om det finns innebandy i himlen så hoppas att vi alla att ”Jätten” och Sven-Erik får döma ihop igen.

Gert var en otroligt social och glad person som spred glädje omkring sig. Trots att han var märkt av både ett olycksfall där han ramlade baklänges och slog i bakhuvudet och tidens tand så sken han alltid upp i ett stort leende när man träffade honom på Björksätra Mitt.

Vi är många fotboll-, bandy- och innebandyspelare som kommer att sakna dig Gert ”Jätten” Olofsson. Våra innersta och varmaste tankar går till dina båda döttrar med respektive samt till dina barnbarn som förlorat en underbar morfar.

Vila i frid, ”Jätten”!

Lars-Olov ”Larsa” Lind, tävlingsansvarig, Gästriklands Innebandyförbund 1986–2008