Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Kurt Westlund, Gävle

Kurt Westlund, bland annat sjufaldig svensk mästare i isracing samt VM-bronsmedaljör, har somnat in efter en tids sjukdom. Han blev 79 år.

Kurt började sin motorsportkarriär med speedway, först i SMK Gävle 1959 och i Gefle Motorsällskap året därpå tillsammans med yngre brodern Tord. Då var Näringen platsen för tävlingarna, för övrigt samma bana som brödernas pappa Sivert tävlat på under 1930-talet.

Utbyggnaden av SJ:s banområde medförde dock att Näringen som motorbana lades ner. Kurt fortsatte därefter sitt tävlande för Folkare MK i Avesta, dit han senare även flyttade med sin familj och drev en bensinstation.

Speedwaytävlandet fortsatte en tid för Monarkerna i Stockholm innan intresset för isracing helt tog över 1963.

Det dröjde inte länge innan Kurt Westlund blev ett aktat namn i isracingvärlden. Samma år som han flyttade hem till Gävle igen, 1970, tog Kurt ett VM-brons i finaltävlingen i Nässjö – något som han dock inte var nöjd med. I semifinalen i Inzell dessförinnan hade Kurt nämligen slagit alla de bästa ryska förarna, inklusive flerfaldige världsmästaren Kadyrov.

På hemmaplan i Sverige radade Kurt SM-titlarna på varandra. Den första togs 1969 och den sista 1978. Totalt blev det sju guld, två silver samt två brons.

Karriären varade till och med 1979 och de fyra sista åren tävlade Kurt på nytt för SMK Gävle, som skulle bli än mer viktig som klubb för honom. Sönerna Mats och Ola hade fått smak för speedwaysporten och började tävla, vilket gav pappa Kurt en tränarroll.

Anläggandet av speedwaybanan vid Gävle Motorstadion i Rörberg blev då Kurts verkliga morot och han spenderade åtskilliga timmar där med byggandet av banan, så att sönerna kunde köra på hemmaplan. Glädjen hos Kurt var påtaglig när Mats och Ola vann en par-tävling för SMK Gävle just på Gävle Motorstadion.

Ola ville fortsätta i sin pappas spår vad gällde isracing och vann utöver ett SM-guld även två lag-VM guld och tre silver.

Kurt engagerade sig starkt för SMK Gävle och var under många år ordförande i föreningen och en viktig kugge i verksamheten. År 2006 tilldelades han legendariske Varg-Olle Nygrens stipendium, värt 50 000 kronor. Förklaringen till priset var: ”Kurt Westlund belönas för att ha utfört ett ovärderligt arbete till speedway- och isracingsportens fromma. Utan killar som Kurt skulle sporten stå sig slätt. Att efter en framgångsrik karriär fortsätta som ledare i ordets mest vidsträckta bemärkelse är värd all beundran” sa Varg-Olle då.

Tilläggas kan även att Kurt blev Stor Grabb inom motorcykelsporten 1973 och att han tilldelades Svemos förtjänstmedalj i guld 2004.

Att barnbarnet Andreas också blev speedway- och isracingförare gladde farfar. Trots en tung sista tid såg Kurt till att hålla koll på Andreas framfart på banorna.

Närmast sörjande är hustrun Britta samt sönerna med familjer.

Kurt Eliasson