Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Pionjären inom hyresgäströrelsen i Gävleborg, Göte Flintberg, har gått ur tiden

Göte Flintberg 1921–2020

Pionjären inom hyresgäströrelsen i Gävleborg, Göte Flintberg har gått ur tiden 98 år gammal. Hans närmast sörjande är sonen Lars, med hustru Lena samt barn och barnbarn.

Göte Flintberg kom ursprungligen från Eslöv i Skåne där han efter skolgången utbildade sig till typograf, en utbildning som han senare i sitt yrkesliv skulle ha en viss nytta av.

Göte inledde sin karriär inom hyresgäströrelsen redan på 40-talet då han valdes till ordförande i Eslövs Hyresgästförening. Samtidig var han också politiskt aktiv inom kommunen. Han var exempelvis den yngste ledamoten i Eslövs stadsfullmäktige. Som en parentes kan nämnas att hans första motion till stadsfullmäktige gällde just en bostadspolitisk fråga.

1951 flyttade Göte till Stockholm då han fick en anställning på SSU-förbundet.

Strax efteråt träffade han Hyresgästernas Riksförbunds dåvarande ordförande Leonard Fredriksson som frågade om han var intresserad av att tillträda en ombudsmannatjänst i Gävle. Göte var till en början ytterst tveksam till erbjudandet, men efter en tid gick han med på att prova på jobbet under en tremånadersperiod. När man satt med facit i hand vid Götes pensionering kunde man konstatera att tremånadersprovet hade blivit 33 år. Uppgifterna som ombudsman, och senare förste ombudsman, tog nämligen inte slut förrän år 1984.

Göte fick också viktiga centrala uppgifter inom hyresgäströrelsen, han satt exempelvis som ledamot av förbundsstyrelsen under närmare 30 år. Ett annat viktigt uppdrag var att vara ledamot av bostadsdomstolen som då var högsta juridiska instans i hyrestvister.

Nu när Göte är borta är vi många, medlemmar, förtroendevalda och anställda som vill utbringa ett stort tack, och vila i frid.

Sven Erik Hillgren

Börje Larsson

Före detta ombudsmän