Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kvinnor har skäl att vara tacksamma för Elsa-Brittas insatser

/

Annons

Gävles första kvinnliga advokat hette Elsa-Britta Hilding. Nu har hon gått bort, 91 år gammal.

Det var inte självklart att hon skulle nå den positionen. Hon hette Thoring som flicka och växte upp i Dala-Floda som dotter till två folkskollärare. Efter studentexamen i Falun 1943 läste hon juridik i Uppsala och blev jur kand fem år senare. Hon gjorde sin tingsmeritering i Nyköping – men det gick inte som på räls. En ung man med sämre meriter fick tjänsten. Elsa-Britta överklagade och fick slutligen rätt. Det blev hennes första inbrytning i manssamhället.

1951 gifte hon sig med en statsvetare från Hedesunda, Per Hilding, blivande riksdagsman för folkpartiet och blivande huvudredaktör för Gefle Dagblad. Barnen Malena och Anders föddes 1954 respektive 1957. Det var också 1957 som familjen flyttade till Gävle. Hon arbetade i advokatbyrå och på Rättshjälpsanstalten på Södra Kungsgatan i Gävle och öppnade 1964 sin egen advokatbyrå. Med eget företag, två barn och maken i riksdagshuset var det hårt slit och långa arbetsdagar som gällde. Dessutom var hon själv politiskt engagerad. 

Under tolv år som fp-representant i landstinget motionerade hon bland annat om – och genomdrev – smärtlindring vid förlossningar. Under flera år kämpade hon också för tillsättandet av en patientombudsman; det resulterade i en förtroendenämnd dit patienter kunde vända sig.

I Trygg-Hansas förtroenderåd och senare även i dess fullmäktige satt hon i många år, och både hon och maken Per var drivande i IFS, Intresseförbundet för schizofreni, vars länsförening tillkom 1989. Som jurist var hon också kopplad till kvinnojouren Blåklockan i Gävle.

Elsa-Britta var ytterst konstintresserad och medverkade i det ideellt drivna Galleri K i Gamla Gefle. Hon var också musikalisk, spelade piano och sjöng.

Per Hildings släktgård i Sevallbo i Hedesunda representerade familjens vila och avkoppling. All ledig tid tillbringades där. Hon gladdes åt att ett barnbarn har tagit över gården.

Många kvinnor har skäl att vara tacksamma för Elsa-Brittas insatser i samhället. Själv minns jag speciellt den stora gästfrihet som utövades i hemmet i samband med att konstnären Birger Forsbergs verksamhet med Hedesundavävarna stöttades.

Barbro Sollbe

Mer läsning

Annons