Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Bertil Blom

Musikern Bertil Blom gick bort den 24 oktober i en ålder av 88 år.

Annons

Bertil visade redan som barn på ett musikaliskt sinne med ett totalt gehör för toner och musik. När fadern Konrad var inkallad 1940 lånade han faderns dragspel och tränade så intensivt att hans mor Helga sa ”gå ut i skogen och träna med dig, det låter för gräsligt”.

Sagt och gjort. Det gjorde susen för snart kunde Bertil spela både vals och snoa.  

Bertil Blom och hans kvartett under 1950-talet.

1950 hade Bertil eget band med dragspel, gitarr, bas och trummor, och de uppträdde runt om i landskapen. Det var Folkparker och Folket Hus som var de stora scenerna på den tiden, men även spelningar i radio var en mycket uppskattad del för gemene man och 1951 fanns kapellmästare Bertil (då med trio) med i en artikel i Röster i Radio.

Många är de roliga episoder som bandet råkade ut för. Vid en midsommarspelning i Österfärnebo Folkets Park hade bandet placerat basen på biltaket, men tyvärr hade arrangörerna gjort en ståtlig men låg portal vid infarten som i hastigheten rev av basen från taket, och plötsligt var de utan bas som nu var helt knäckt. Det löste sig genom att en ny bas kom farandes från Bäckströms musikaffär och midsommardansen var räddad.

En annan gång, vid en spelning i Sandvikens Folkets Park saknade bandet sin trummis Johan som inte dök upp förrän i sista stund, blöt från topp till tå. Han hade bråkat med sin bror varpå brodern helt sonika slängde sin bror i Storsjön – han fick heta Johan ”Blöt” efter det. Efter en spelning i Falun släcktes billyset varje gång Bertil bromsade i vintermörkret och alla funderade på varför tills någon kom på att gitarrfodralet tryckte på knappen för billyset. Det var enkla och primitiva bilar på 50-talet.

Bertil Blom. Foto: Privat

Bertil fick även utbildning genom Sandvikens Jernverks lärlingsutbildning och 1948 vid kursavslutet var det genomgång inför självaste bruksdisponent K.F Göransson. Bertil utbildade sig sedan vidare i kurser inom verkstadsteknik (ITK), i 17 olika ämnen och blev Sandvikens Jernverk trogen genom hela sitt arbetsliv – 49 år.

Bertil och bandet tog sig också ledigt från skiften på Jernverket för att kunna spela, bland annat för danssugna gäster på Emmabåten på väg ut till Laduholmen. Väl framme väntade som mest över 800 betalande parkbesökare (à 25 öre/st) på bandet. Efterlängtade pojkar som satte fart på de kvällarna.

Makan Inger träffade Bertil 1952, och Bertil som då var en känd omsvärmad musiker brädade snabbt andra friare. De gifte sig 1953 och 1960 föddes deras efterlängtade dotter Yvonne.

Under 60-talet spelade Bertil med orkester till allsången vid Kanalparken i Sandviken. Det var glada Sandvikenbor som sjöng för full hals.

När Jimi Hendrix spelade i Högbo 1967 var Bertils orkester på plats vid dansbanan för lite mer folkkär dansmusik för de som inte önskade att ”digga” med Hendrix.

Under 70- och 80-talet spelade Bertil vid många bröllop och privata fester där Bertils musik var ett mycket uppskattat inslag. Bertil var även med i olika dragspelsklubbar som träffades, spelade och hade roligt tillsammans. Ett stående inslag var på släkt och vänners midsommarträffar där Bertil spelade i över 20 år till alla 30-talet deltagares förtjusning.

När nu Bertil har gått bort kommer det att finnas ett stort tomrum, för en glad musikant är guld värd.

Bertil sörjes närmast av makan Inger, barn, barnbarn och barnbarnsbarn

Vi som var med och lyssnade – Malin, David och Mikael Lindström m.fl

Annons