Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska de växande inkomstklyftorna

Annons

Svar till Tomas Tobé m fl.

Vi socialdemokrater har redovisat vårt alternativ till regeringens politik. Våra framtidslösningar som siktar mot full sysselsättning står mot regeringens idélösa uppgivenhet som cementerar en hög arbetslöshet.

Starka ord? Låt verkligheten avgöra om vi har rätt i vår kritik.
Arbetslösheten är högre i dag än 2006 när moderaterna tog över.
Utanförskapet, som var regeringens främsta sak att bekämpa, är större i dag än 2006.
Långtidsarbetslösheten stiger. Vi ser hur det av så många kritiserade ”fas 3” bara växer och låser in människor som får jobba utan lön.

Barnfattigdomen har nu ökat till 220 000 fattiga barn och fortsätter att öka.
Socialbidragskostnaderna har stadigt ökat under regeringens tid vid makten.
Nu säger regeringen att arbetslösheten kommer att stiga med mer än 70 000 personer under nästa år.

Först sa regeringen att jobbskatteavdragen skulle knäcka arbetslösheten. Det fungerade inte. Då sänkte de arbetslöshetsförsäkringen vilket skulle få folk att söka och få jobb. Det funkade inte heller. Nu klipper Moderaterna till med en momssänkning som ska ge nya jobb och mota arbetslösheten! De gör det trots massiv kritik från forskning, experter och ekonomer. Regeringen tittar inte ens på hur det gick i vårt grannland Finland när det sänkte momsen. Det gav inga nya jobb och priserna på krogen sänktes inte.

I motsats till regeringen riktar vi våra satsningar så att det ger tillväxt och nya jobb. Visst är det klokt att låta ungdomar få lära sig ett jobb genom att få arbeta parallellt med någon som ska gå i pension? Pensionsavgångarna blir fler och fler. 2025 är det, för första gången fler människor i Sverige som fyller 65 år än 25 år! Vi vill ge ungdomarna en ny chans att få jobb inom både privat och offentligt verksamhet genom att underlätta generationsväxlingen

Vi socialdemokrater vill investera i utbildning hela vägen från förskola – grundskola – gymnasium – Komvux-yrkeshögskolan – högskolorna och universiteten. Vi vet att Sveriges möjlighet att klara den globala konkurrensen är beroende av nya kunskaper som ger nya produkter och tjänster. Stärk samverkan mellan företag/branscher – samhället – akademin genom resurser till mer tillämpad forskning i direkt samarbete med företagen.

Bygg mer lägenheter i tillväxtområden och studentboende vid högskolor och universitet. Det ökar tillväxten både på kort och lång sikt.

Vi vill möta framtiden med smarta investeringar i kunskap, boende, forskning och i att hålla ihop landet genom att minska de växande inkomstklyftorna.

Raimo Pärssinen
Åsa Lindestam
Per Svedberg
Elin Lundgren

Socialdemokratiska riksdagsledamöter
Gävleborg

Mer läsning

Annons