Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst fem anledningar att längta till Australien

Resfeber! Jag längtar sjukt till Australien. Ja alltså, till filmen ”Australia”.

Enbart layouten på hemsidan för ”Australia” gör mig pirrig. Den signalerar monumental retro. Ett storslaget kärleksäventyr i outforskad natur, i Humphrey Bogarts och Ingrid Bergmans dramatiska spår.

Men jag kan på en gång räkna upp minst ytterligare fem anledningar att längta efter ”Australia”.

* Det är en Baz Luhrman-film. Han är ett geni.

* Varje ny Baz Luhrman-film har varit ännu bättre än de tidigare.

* Det är Baz Luhrmans första film på åratal, efter ”Moulin Rouge” 2001.

* Alltid perfekta Nicole Kidman har huvudrollen (och frågan är om inte hennes exklusiva garderob har den andra).

* Sammetsögda Hugh Jackman är hennes motspelare.

Lägg till det att filmens fotograf Mandy Walker redan nämns som Oscarskandidat och att förhandsmaterialet från ”Australia” associerar till mäktigt smärtfyllda epos som ”Titanic” och ”Den engelska patienten”.

Säg inte emot. Bättre förutsättningar har aldrig skådats.

Visst ja! Det är den första Baz Luhrman-filmen som inte i princip är en musikal också. Olidligt spännande. Seriöst.

Sen är jag allmänt förtjust över att jag får längta sådär barnsligt upphetsat efter en film igen. Tillfällen kommer alldeles för sällan.

Trots alla tjatiga uppföljare som rider på just förväntningar. Nästa ”Narnia”. Nästa ”Batman”. Nästa ”Saw”. Man ska bli uppbunden och beroende och garantera producenten säkra inkomster kontinuerligt. Serietrenden är nog det snuskigaste som hänt på bio de senaste femton åren.

Men ”Australia” hägrar just i kraft av att vara outforskat territorium. Även om regissören själv talar om en kommande trilogi av historiska storfilmer så tvivlar jag på att det är Australia två och tre han menar.

Och jäkla Luhrman om han luras.

Nicole Kidman spelar en brittisk överklasskvinna i 1930-talets Australien på randen till Andra världskriget. Hon ärver en boskapsranch – till ytan motsvarande ett medelstort europeiskt land. Tillsammans med en charmigt oborstad boskapsskötare (Jackman) tvingas hon driva sin boskap tvärs över kontinenten.

Att döma av trailern har ett föräldralöst barn, glödande solnedgångar, bombplan, motljuskyssar, National Geographic-vyer och som sagt skräddarsydda 30-talsdräkter, viktiga roller i berättelsen.

Ärligt talat hade jag nog varit nervös om det varit vilken annan regissör som helst bakom ”Australia”.

Men jag litar på Baz.

Filmen har premiär i november down under.

Vi svenskar får längta ända till 25 december. Då infaller julafton.