Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minus 13 miljoner första tre åren för nya arenan

Göransson Arena väntas gå back med totalt 13 miljoner kronor under de tre första åren.


Det framgår av det budgetförslag som styrelsen för Jernvallen Drift AB ska ta ställning till i nästa vecka.


Av budgeten framgår också att bolaget räknar med 140 000 besökare i arenan år 2011.

Från och med årsskiftet ska hela Jernvallenområdet drivas i bolagsform. Jernvallen Drift AB ska då sköta både nya Göransson Arena och de anläggningar som finns sedan tidigare inom området.

För de redan befintliga idrottsanläggningarna blir det ett nollsummespel för driftbolaget. Kultur- och fritidsförvaltningen gör en beställning och står för kostnaderna.

Göransson Arena – som tas i drift 1 maj nästa år – beräknas gå med underskott under minst tre år framåt trots att Sandvikens kommun får fastigheten till skänks av Göranssonska stiftelserna och alltså slipper amorteringar och räntor för kvartsmiljardbygget.

2009 väntas minusresultatet bli drygt 7 miljoner för att därefter sjunka till 4 miljoner 2010 och knappt 2 miljoner 2011.

Men företagsledningen varnar för att det är svårt att i förväg bedöma intäkterna, särskilt med tanke på att lågkonjunktur och finanskris skapar osäkerhet inom konferensmarknaden.

– Det blir mycket kvalificerade gissningar. Först när vi sett hur det gått 2010 går det att dra säkrare slutsatser, säger Maya Olsson, vd i driftbolaget.

Att första årets förlust väntas bli så stor som 7 miljoner beror på att bolaget får löner och andra driftkostnader för arenan redan från årsskiftet medan intäkterna kommer först i maj.

– På det sättet blir vi väldigt baktunga i början. Vi får höga startkostnader för bland annat den personal som ska arbeta med förberedelserna.

Treårsbudgeten för arenan grundar sig på beräknade 80 000 besökare under invigningsåret som stiger till 123 000 2010 och 140 000 2011 då 50 000 personer väntas besöka idrottsarrangemang, 46 000 gå på event av olika slag och 32 000 delta i konferenser.

Hur de kommande årens underskott ska hanteras inom kommunkoncernen är ännu inte bestämt.

– Det är en fråga som vi ska diskutera inom den allra närmaste framtiden, säger kommundirektör Svante W Nordh, tillika vd i koncernens moderbolag SSAB.

– O ja, det finns många alternativ.