Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misans liv är ett pillgöra

Misan Tejre tycker om pillgöra.

Hon älskar att fingra med små, små saker, timme efter timme.

Hemma i Hamrånge koncentrerar hon sig på de yttepyttiga pärlor som under hennes tålmodiga händer blir magnifik pärlkonst.

På jobbet är det detaljerna i dataprogram som trollbinder Misan.

Annons

– Det är nog det meditativa som lockar. Det är otroligt skönt att stänga dörren här på jobbet och bara dyka in småplocket, säger Misan.

Hon gör instruktionsfilmer för landstingets IT-system. Misan gör filmerna själv från början till slut; skriver manus, filmar och lägger på röst och andra ljud. Allt måste bli helt rätt, och någon mer noggrann och metodisk än Misan Tejre får man leta efter.

Lika djupt sjunker hon in i sitt konsthantverk. Pärla efter pärla läggs metodiskt intill varandra och växer till häpnadsväckande smycken och tavlor. Misan gör aldrig några mönster, utan går på känsla.

– När jag städade garderober runt millennieskiftet hittade jag mina tre gamla kartonger med pärlor från tonåren. Jag öppnade förvånat, började plocka och sortera och kände plötsligt att herre gud, det är ju det här jag vill hålla på med!

– Jag sökte på ”bead work” på internet och fick nästan en chock. Jag hade ingen aning om att det var så stort, det fanns hur mycket som helst att lära sig. När jag började ”pärla” igen hann jag inte på långa vägar med alla idéer som strömmade till, jag hade behövt mer än 50 timmar per dygn.

Hur vet man när det är dags att göra företag av sin hobby?

– 2008 var jag med i en amerikansk tävling på nätet. Oftast handlar tävlingar i pärlhantverk om ett tema, eller en färgskala, men nu var det sex grupper med olika slags pärlor man skulle göra något av. Jag såg genast att de passade med en bärnsten jag redan hade liggande. Och så vann jag hela tävlingen! Då insåg jag att det var dags att ta mig själv på allvar, säger Misan som då startade Misan Sweden.

Misans pärlkonst snuddar vid hennes stora intresse för Nordamerikas ursprungsbefolkning.

– I slutet av 60- och början av 70-talet läste jag allt som fanns om indianer på etnografihyllan på biblioteket. Jag tror att alla har en längtan efter ursprung, och vårt eget ligger så långt bak i tiden. Indianerna levde helt av naturen för bara 150 år sedan, dessutom har vi en relation till dem tack vare alla filmer.

2002 åkte Misan Tejre på sitt livs resa, till indianreservatet Pine Ridge, South Dakota. Här skedde bland annat den stora massakern vid Wounded Knee 1890.

Misan Tejre älskar historia i smått och stort, nära och fjärran. Drömmen var en gång att bli arkeolog.

– Jag har ett släktfoto från 1929 med en massa människor på. Jag har börjat nysta i var och en av dem. Där grottar jag också ned mig på mikronivå, skrattar Misan.

– Men det är otroligt fascinerande; min mormors farfar kom som fattig dräng från Hamrånge till Björke och gifte upp sig till hemmansägare. Han åkte till Skåne och lärde sig bygga väderkvarnar, for hem igen och byggde en där – på åkern i Björke.

Så Misan Tejre är till hälften bondjänta och till hälften stadsbrud. Och bara för att man gillar ulltovning betyder det inte att man inte kan vara med i ett rockband. När Scandal Beauties bildades på 80-talet, Gävles egen motsvarighet till Tant Strul, blev Misan trummis.

Men även bakom trummorna behövdes metodiskt pillgöra.

– Jag var tvungen att gå ner på mikronivå och slet som en galning för att få ihop det med fötter och händer och nötte in alla små detaljer för att det skulle funka. Jag övade hela tiden och vi repade flera gånger i veckan.