Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukande tjejer får nytt liv på Rosen

/
  • Kärlek men också ansvar. På kvinnohemmet Rosen hjälper bland andra föreståndaren Lena Stenberg, längst till höger, och kollegan Madelene Tångeryd, mitten, Malin Vinberg Olsson, Lotta Eliasson och Lina Schill till att ändra sina dysfunktionella beteenden.
  • Ett personalrum med öppna dörrar. På kvinnohemmet Rosen i Storvik har, längst fram i bild, Lina Schill, Lotta Eliasson med hunden Morris i famn och Malin Vinberg Olsson, hjälp att ordna upp sina liv med hjälp från bland andra föreståndaren Lena Stenberg, Helena Jönsson och Madelene Tångeryd.

De kommer från missbruk och har dysfunktionella beteenden. Men här förvandlas droger och sjuka tankesätt till nytt liv. Nu firar kvinnohemmet Rosen tio år av en hård men kärleksfull behandling av kvinnor.

Annons

Något fattades. Fokuseringen låg på att bli ren från droger. Men var fanns behandlingen för de sjuka beteenden som man har som ligger till grund för missbruk?

När Lena Stenberg tog sig ur sitt eget drogmissbruk öppnades hennes ögon. Behandlingen av dysfunktionella tankesätt fanns inte och Lena försökte till slut att ta sitt liv.

Men det som kunde ha blivit slutet för Lena Stenberg blev början på en tio år lång resa. En resa som heter kvinnohemmet Rosen.

– Jag brinner för de här tjejerna och jag har alltid dem i fokus, säger Lena Stenberg, föreståndare för kvinnohemmet Rosen i Storvik.

Stärker självkänslan

Lena Stenberg startade behandlingshemmet Rosen med sex platser för våldsutsatta, missbrukande kvinnor. I dag ryms 18 kvinnor innanför dörrarna som genom Lena får hjälpen att återvända till ett liv, men med en ryggsäck som blivit betydligt lättare att bära.

Fokuseringen på Rosen handlar framför allt om att vända sjuka beteenden och stärka självkänslan hos kvinnorna.

Det har lett till att kvinnorna som skrivs ut från Rosen sällan återvänder i ett missbruk. Kvinnorna lämnar Rosen med målet att de ska klara sig själva.

Men Lena vet att det inte alltid blir så, och kvinnor återvänder när trycket från samhället blir för jobbigt.

– Då kan de komma och bo här någon dag tills att de mår bättre igen och kan återvända hem, säger Lena Stenberg.

Gränslös kärlek med ansvar

Innan Lotta Eliasson kom till Rosen missbrukade hon amfetamin, piller och alkohol. I dag är hon ren men arbetar med sina dysfunktionella beteenden.

– Nu känner jag att jag vill leva från att tidigare bara känt att jag vill dö. Jag kan till och med säga att jag tycker om mig själv i dag, säger Lotta Eliasson som bott på Rosen i sju månader.

Kvinnorna kommer från hela Sverige, från små och stora städer. Många har tidigare varit på behandlingshem men blivit utkastade. Men på Rosen är det gränslös kärlek som gäller med frihet under ansvar.

– Det är ingen som kommer undan med ett dåligt beteende, säger Lotta Eliasson.

1 december firar Rosen tio år. Men för Lena Stenberg är jubileumet bara en milstolpe.

– Om jag får möjligheten fortsätter jag tio år till. Den dagen jag säger att nu är jag fulländad får kvinnorna och personalen sätta mig i terapi. För fulländad eller färdigbehandlad, det blir man aldrig, säger Lena Stenberg.

Annons