Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad politik

Annons

När vi läser Kinbergs (M) och B Kjellins (M) inlägg i vår pågående debatt om ungdomsarbetslösheten blir vi nöjda över hur tydligt skillnaderna mellan vår politik framkommer.

Moderaterna ”sänker trösklarna” in i restaurangjobb genom att sänka momsen, något som de betonar att företagen tjänar på, medan vi vill lägga ungefär lika mycket pengar till utbildningssystemet. Det är inget fel i att företag tjänar pengar, men det är ingen hemlighet att vi har olika syn på hur resurserna ska fördelas i samhället. Vi vill hellre se en jämnare fördelning av pengarna, att de hamnar där de kommer fler till godo. Att flytta pengar från det gemensamma till det privata i en tid när klyftorna mellan människor ökar är helt fel.

Pengar till utbildning genererar jobb i skolor på alla nivåer, men främst ger det barn, unga och äldre en rejäl utbildning för att vara kvalificerade att ta jobb. Det är inte acceptabelt att tolv procent av eleverna som i dag lämnar grundskolan, en obligatorisk skolform, inte är behöriga för gymnasiet. Varenda unge, precis varenda, förtjänar kunskaper och utbildning och framtidsmöjligheter.

Det blir banalt om man ställer det mot de 250 platser på en hamburgerkedja som Moderaterna skriver om. Företag som går bra kommer att kunna anställa personer oavsett bidrag till deras verksamhet, det vet vi alla.

Moderaterna påpekar som vanligt att vi har fått mer i plånboken. Allt är relativt. Elen har blivit dyrare, a-kassan är dyrare så för de vars inkomster inte är så stora gör det nog varken till eller från. Däremot för de som tjänar mycket så har de fått mycket mer över. De som allra minst behövde det, och på det sättet har Moderaterna medvetet ökat klyftorna.

Våra gemensamma lösningar dräneras på pengar. Hur ska vi finansiera skolor, sjukvård, omsorg om vi inte har tillräckligt med resurser att göra det gemensamt? Vi tror inte på att ensam är stark, vi vill göra saker tillsammans. För att det blir billigare, för att det blir tryggare och för att det skapar frihet.

Trots Moderaternas förkärlek för att vilja pådyvla Socialdemokraterna titeln ”bidragsparti”, är det under deras styre som fler och fler går på försörjningsstöd och nyligen kom nyheten om att dubbelt så många unga förtidspensioneras i dag som för åtta år sedan. Det är riktigt misslyckad politik.

Den politik Moderaterna bedriver är människofientlig och vi tar avstånd från den.

Elin Lundgren
Riksdagsledamot (S)

Linnéa Wickman
Ordförande
SSU Gävle

Mer läsning

Annons