Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt brott i slutetapp av björnjakt

Björnjakten avslutades under söndagen efter att den 36:e och sista tillåtna skjutningen i länet skett. Men efter det fälldes ytterligare tre björnar och nu misstänker polisen jaktbrott.

Annons

– Den sista björnen sköts klockan 06.20 och rapporterades in klockan 06.33. Efter att jakten var avlyst rapporterades ytterligare tre skjutna björnar inom en timme, berättar Sara Sundin, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen, till helahalsingland.se.

Enligt polisens länskommunikationscentral i Gävle är skyttarna hörda och utredningen fortsätter på måndagen.

Rapporteringstiden för fälld eller påskjuten björn kortades ner till en timme från och med det att tio björnar återstod av tilldelningen. Detta för att minska risken för överskjutning.

När tio eller färre björnar återstod skulle jaktledaren hålla sig informerad om återstående tilldelning minst varannan timme.

Enligt polisen kan varannantimmesregeln ha spelat in när det blev fler björnar skjutna än vad tilldelningen medgav och att det kan tala till jägarnas fördel i den fortsatta utredningen om jaktbrott.

Årets tilldelning var 36 björnar och jakten avlystes redan efter fyra dagar. Jakttiden var utsatt till den 15 oktober men så länge behövde alltså inte jägarna hålla på för att fylla kvoten.

Fyra dagar är nära rekordet från 1999. Då var jakten över på bara två dagar. Men den gången var det bara sex björnar som skulle skjutas i Gävleborg.

Här kan du se var björnarna i länet skjutits.

Annons