Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt för utpressning - utpekad som mc-kriminell

En 31-årig Hoforsbo pekades av åklagaren ut som mc-kriminell vid en rättegång i måndags som handlade om utpressning och övergrepp i rättssak.


Mannen misstänks ha krävt ett sambopar på 20 000 i ersättning för att de anmält honom och en kamrat för misshandel vid ett tidigare tillfälle. Något som 31-åringen förnekade.

Samboparet berättade i tingsrätten att de tvingats leva instängda och i ständig rädsla efter att blivit hotade och pressade på pengar av 31-åringen.

– Båda känner sig förföljda, sade målsägandebiträdet Bengt Hennel.

Utpressningen ska ha skett efter det att paret vid ett tidigare tillfälle genom polisanmälan medverkat till att 31-åringen och en kamrat till honom, NN, blivit dömda till fängelsestraff för misshandel.

Vid en konfrontation som ägde rum i Sandviken ska 31-åringen, enligt paret, ha sagt att det var dags att betala för att de satt dit honom och NN. Det påstådda hotet ska sedan ha upprepats vid två tillfällen.

Enligt en polisman som vittnade vid rättegången lever 31-åringen i mc-kriminella kretsar.

Något som åklagaren Mikael Hammarstrand tog fasta på i sin slutplädering.

Hammarstrand ansåg att straffvärdet ska vara extra högt för personer som valt att leva ett kriminellt liv utanför det demokratiska samhället och yrkade på ett års fängelsestraff.

Två av de vittnen som var kallade till rättegången valde att inte infinna sig, vilket Mikael Hammarstrand tolkade som ett bevis i sig.

– De är förmodligen rädda för någon i brödraskapet, sade han.

31-åringen förnekade både utpressning och att han skulle ha någon koppling till ett kriminellt mc-gäng.

Mannen sade att han blivit erbjuden inte bara 20 000, utan 40 0000 kronor. Dock utan att själv ha någon aning om varför han skulle få denna oväntade gåva.

– Det kan vara målsägandens eget initiativ att betala eftersom han var rädd för NN. Min klient kan ha uppfattats som en budbärare för honom, menade försvarsadvokaten Johan Mellgren.

Han var mycket kritisk till åklagarens utpekande av 31-åringen som mc-kriminell och menade att den uppgiften bara kom från en enskild polisman som läst innantill ur anteckningar.

– Det är ingenting som ens går att bemöta.

Domen meddelas på måndag. Till dess får 31-åringen stanna kvar i häktet.

Mats Jonsson