Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt hälare kan bli av med villan

Den 37-årige misstänkte hälaren som åtalades i Gävle i går kan bli den förste kriminelle i landet som får sin egendom förverkad enligt en ny lag från 1 juli. Enligt åklagaren Christer Sammens har till exempel delar av hans villa byggts för pengar han tjänat på sin kriminalitet.


– Jag tror inte att den här bestämmelsen har prövats tidigare, säger Sammens.

Förundersökningen på flera tusen sidor som blev offentlig i går när åtalet mot 37-åringen väcktes visar en bild av en omfattande ekonomisk brottslighet. 37-åringen dömdes redan för några år sedan för häleri, och polisen har haft ett intresse av honom sedan dess.

Han har enligt åtalet sålt bilar, ofta i lyxklassen, bland annat flera Porschar, via internet. Intäkterna på minst 10 miljoner kronor har han inte redovisat och åtalas därför för grovt bokföringsbrott.

Enligt Christer Sammens finns det troligen omfattande brottsliga affärer som polisen inte har utrett i botten.

– Det finns mycket mer vi skulle kunna titta på, men vi måste dra gränsen någonstans, säger Sammens.

37-åringen har själv i stort set inte erkänt någonting av det han anklagas för. Bilarna har tillhört andra personer som han har hjälpt med försäljningarna, är hans förklaring.

– Det är oklart varifrån många av bilarna kommer ifrån, säger Christer Sammens.

När det gäller åtta av affärerna hävdar åklagaren att de sålda varorna varit stulna, det vill säga häleribrott. Det handlar om en Porsche värd över en halv miljon samt en fyrhjuling, en snöskoter, en ljudanläggning, en kamera, med mera.

37-åringen åtalas också för att ha lånat 800 000 kronor med ett falskt anställningsbevis från ett företag som grund.

Under de senaste åren har 37-åringen och hans familj byggt om och utrustat en stor lyxvilla på en attraktiv sjötomt inom Gävle kommun. Han har dessutom ofta kört olika lyxbilar och haft en rad andra fordon och båtar. I en uraffär i Gävle fick han i år till exempel en Breitlingklocka värd 150 000 kronor värderad.

Samtidigt har hans deklarerade inkomster har varit låga. Under oktober 2007 till april 2008 levde han på sjukersättning på 83 000, som grundade sig på ett falskt arbetsgivarintyg. För det åtalas 37-åringen för grovt bidragsbrott.

– Jag hävdar att det är inkomsterna av kriminaliteten som har gjort att han har kunnat leva på en mycket hög standard. Det finns till exempel grund att tro att mycket sådana pengar har lagts in i villabygget, säger Christer Sammens.

Därför åberopar åklagaren en helt ny bestämmelse i Brottsbalken som säger att staten kan förverka egendom för en kriminell person, trots att den inte har direkt med brottsligheten att göra. Ett EU-direktiv gjorde att den infördes i svensk lag 1 juli i år.

– Det är klart mer sannolikt att pengarna kommit från brottsligheten. Det borde räcka för att tillämpa den bestämmelsen, säger Sammens.

I åtalet begär han att 1 540 000 kronor ska förverkas enligt den nya bestämmelsen. Totalt har han begärt kvarstad på nästan två miljoner av hans egendom.