Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt ­miljöbrott vid Älvkarleö bruk

En förundersökning har inletts gentemot de fyra bolag som äger fastigheterna på industriområdet vid Älvkarleö bruk. Enligt anmälan ska ha eldat farligt avfall och spridit ut förorenad jord och aska i området.

Älvkarleby kommun har anmält de fyra bolag som äger fastigheterna på Älvkarleö bruk för miljöbrott och otillåten miljöverksamhet till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Bolagen misstänks för att ha eldat farligt avfall vid upprepade tillfällen sedan 2008. De ska också ha grävt i och flyttat runt förorenad jord.

– Vi har sett att de har eldat avfall och vi har hittat bland annat plast, kartong och annat i askhögarna, säger Åsa Szabad som är miljöinspektör i Älvkarleby kommun.

Kammaråklagare Anders Gustafsson har beslutat att inleda en förundersökning. Som bevisning finns bland annat en film från eldningarna och kommunens iakttagelser.

– Jag har skickat direktiv till polisen om vilka åtgärder som ska vidtas. Sedan får vi se vad förundersökningen leder till, säger han.

Anders Högberg är enligt anmälan kontaktperson för de fyra bolagen. Men enligt honom har han ingenting att göra med vare sig eldningarna eller de fyra bolagen.

– Jag kan inte kommentera det här och det kan inte fastighetsägarna heller i det här läget. Det här är en förundersökning, den kan lika gärna läggas ner, säger han.