Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt utpressare häktades

”Det skulle se bra ut om ni betalade 20 000 kronor innan X muckar från fängelset”.


För ett ungt par i Hofors var den inlindade formuleringen från en tidigare medlem i ett kriminellt

mc-gäng ett glasklart hot.


30-åringen som uttalade orden häktades i går misstänkt för försök till utpressning och övergrepp

i rättssak.

Annons

Upprinnelsen till hotet är en dom från 2006. 30-åringen och X misshandlade då en Hoforsbo. Dennes flickvän vittnade och 30-åringen och X dömdes båda till fängelse.

Enligt åklagaren Mikael Hammarstrand har 30-åringen under de senaste månaderna ett par gånger sökt upp Hoforsparet igen och krävt 20 000 kronor som avbetalning på en påhittad skuld, som en sorts straff för att deras vittnesmål 2006.

– Det är ett allvarligt brott att pressa vittnen på det här sättet, och särskilt allvarligt att haka sig fast vid en händelse så lång tillbaka i tiden, sade Hammarstrand vid häktningsförhandlingen.

Han berättade att kvinnan som fick påhälsning av den före detta mc-gängsmedlemmen blev mycket rädd, att hon och pojkvännen överväger att flytta för att slippa bli förföljda.

Enligt Hammarstrand har 30-åringen också sagt att det skulle se bra ut ”inför bröderna”, om Hoforsparet betalade. Med bröderna avsågs då mc-gängsmedlemmar.

Men 30-åringen nekade under häktningsförhandlingen helt till att han ingick i något mc-gäng. Han gick ur för något år sedan.

Han nekade också helt till brottsanklagelserna. Det var tvärtom så att han hade erbjudits 40 000 kronor av Hoforsparet. Varför de skulle betala visste han inte. 30-åringen berättade också att han till och med hade ringt till en polis i Sandviken och frågat om han kunde ta emot pengarna, om det var lagligt.

Den uppgiften intygades av hans advokat Johan Mellgren.

– Jag stötte av en händelse ihop med just den polisen, och han kom ihåg att han hade haft ett samtal med 30-åringen om detta, berättade Mellgren under häktningsförhandlingen.

Tingsrätten beslutade att häkta 30-åringen. Åtal ska väckas senast 30 december.