Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta medhjälpare till helikopterrånet omhäktades

Två av de misstänkta helikopterrånarna omhäktades på onsdagen av Södertörns tingsrätt.

Häktningsdomaren beslöt att den 36-årige mannen och den 34-årige mannen ska sitta kvar i häktet som på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån. Båda anser sig oskyldiga och krävde ett bli frisläppta.

Annons

Även den 34-årige helikopterpiloten omhäktades av tingsrätten. Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån. Han misstänks ha flugit den helikopter som rånarna använde vid kuppen mot G4S:s värdedepå i Västberga.

Båda männen hade motsatt sig att åklagarna skulle få längre tid på sig att väcka åtal och därmed var tingsrätten tvungen att sätta ut en ny häktningsförhandling där misstankarna mot dem prövas på nytt.

En tredje misstänkt, en 38-årig man, hade inga invändningar mot åtalsförlängningen och därför blev det heller ingen omhäktningsförhandling mot honom.

Frågan om åtal och häktning omprövas var 14:e dag. Enligt tingsrätten ska åtal väckas den 28 oktober men den tiden kommer inte att hålla.

Måndagens häktningsförhandlingar skedde via videolänk som är ett relativt nytt sätt att hålla en förhandling på. De enda som var på plats i rättssalen var rättens ordförande och en protokollförare. Åklagaren satt på sin vanliga arbetsplats och den misstänkte och hans försvarare i ett särskilt rum på Kronobergshäktet där en kamera finns uppsatt.

Fördelen med förhandlingar via videolänk är att rättsväsendet sparar tid och dyrbara förflyttningar av inblandade parter.

Utredningen om rånet är fortfarande bara i sin början.

– Med tanke på brottets omfattning är vi bara i början av en längre utredning. Vi kan ännu inte se slutet, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Enligt Frihiof har polisen inte gripit ytterligare några misstänkta utöver de som togs några dagar efter rånet den 23 september.

Åklagaren vill inte uttala sig om misstankarna stärkts mot de häktade männen.

 

Mer läsning

Annons