Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkte lyxhälaren på fri fot

När rättegången avslutades på tisdagen yrkade åklagaren Christer Sammens på ett långt fängelsestraff för 37-åringen från Gävle, som åtalats misstänkt grova hälerier och grovt bokföringsbrott för sina försäljningar av bland annat lyxbilar.
I väntan på domen om två veckor försattes 37-åringen på fri fot.

Annons

 

Om tingsrätten kommer fram till att 37-åringen åtminstone till stora delar är skyldig till det han åtalats för kan inget annat än fängelse bli aktuellt.
Straffskalan för vart och ett av brotten grovt häleri, grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri ligger mellan sex månader och sex års fängelse. Åtalet gäller dessutom tolv fall av grov vårdslöshet i trafik för filmade fortkörningar upp till 310 km i timmen.


Åklagaren Christer Sammens krävde i sin slutplädering ett långvarigt fängelsestraff. Han begärde också att 37-åringen skulle sitta kvar i häktet i väntan på dom, på grund av risken att han fortsätter sin brottsliga verksamhet. Advokaten Bengt-Olov Horn begärde tvärtom att 37-åringen skulle släppas på fri fot omedelbart. Den uppfattningen delades också av tingsrätten.
Varken Sammens eller Horn vill dra några långtgående slutsatser om vad tingsrättens beslut att släppa 37-åringen fri betyder för den kommande domen.
– Det var inte helt oväntat att han släpptes, han har ju suttit häktad i fyra månader, säger Christer Sammens.
Bengt-Olov Horn är nöjd med att hans klient fick komma ut.
– Men den enda slutsats man kan dra är att rätten inte längre anser att det finns skäl att han ska vara häktad, säger han.Både Horn och Sammens anser att det har varit ett komplicerat och svårgenomträngligt mål.
– Flera av händelserna åtalet gäller ligger långt tillbaka i tiden, och det har varit omöjligt för min klient att komma ihåg allt, säger han.
Christer Sammens säger att det polisiärt har varit ett tungt och svårgenomträngligt material att arbeta med.
– Det handlar om så många och komplicerade affärer att vi hade kunnat fortsätta att utreda nästan hur länge som helst, säger han.