Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mister nyckelharpa ska firas

I år skulle spelmannen Eric Sahlström från Tegelsmora ha fyllt 100 år. Det firas i helgen både i Tobo och Uppsala.

– Han var ödmjuk och vänlig, säger Cajsa Ekstav vars första nyckelharpa byggdes av spelmannen.

1980 besökte då 12-åriga Cajsa Eric Sahlströms hem i Göksby.

– Han spelade i två timmar på två olika harpor som jag fick välja mellan. Det var också i Erics kök jag lärde mig dricka kaffe, säger Cajsa och ler åt minnet.

Nu är hon projektledare för firandet av 100-årsdagen.

– På 50-talet var nyckelharpan nästan utdöd. Eric höll då både spel- och byggkurser.

Cajsa Ekstav betonar att man på nyckelharpa kan spela mycket annat än folkmusik, exempelvis rock, barock- och populärmusik.

– Eric kunde riva av ragtime eller en tysk militärmarsch och sedan garva åt det.

2008 fick Cajsa en förfrågan om att spela nyckelharpa till scener i dataspelet World of Warcraft. Det skulle göras en utgåva med nordisk mystik. Väl framme i Los Angeles tvekade hon.

– Jag trodde det var några spelkillar som satt i en källare. Då fick jag ett svarsmejl att de jobbat med Disney.

Genom bekanta fick hon veta att spelet var spritt över hela världen och hon ställde upp på inspelningen.

– Man kommer till vackra platser när min musik hörs. Jag är glad att man inte ska ha ihjäl någon till nyckelharpsmusik, skrattar Cajsa Ekstav.

Firandet av Eric Sahlströms minne inleds på fredag kväll med konsert, dans och buskspel i Eric Sahlström Institutet i Tobo. Resten av firandet sker i Uppsala med utställning, spelmansmarsch, uppträdande av Benny Anderssons Orkester (BAO), med mera.

– Eric är väldigt etablerad i Norduppland. Vi vill att man också i Uppsala ska bli stolta över en unik kultur. Nyckelharpan borde vara symbol för Uppland såsom dalahästen är det för Dalarna.