Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittmedia startar robotjournalistik

Mittmedia, där bland annat Gefle Dagblad, Arbetarbladet och Mitt Gävle ingår, ska börja med robotjournalistik. Först artiklar om vädret sedan sportreferat.

I USA produceras redan miljontals artiklar varje år på det sättet. Nyhetsbyrån Associated Press, AP, använder sig av en algoritm sedan ett halvår som skapar nyhetsartiklar av kvartalsrapporter. Nyligen presenterades Apples rekordresultat utan att något finger var med i spelet. Tidigare producerades 300 sådana så att säga handskrivna nyhetsartiklar varje kvartal. Nu är AP uppe i det tiofaldiga bara i USA och blickarna vänds norrut mot Kanada.

Automated Insights har skapat plattformen som AP använder sig av. Företagets initialer har förstås en inneboende markör, AI står ju också för artificiell intelligens. AI levererar miljontals artiklar varje vecka till sina kunder. En annan av dem är Yahoo Football Fantasy, ett slags managerspel för olika sporter på nätet.

Narrative Science är annars det företag som anses ha varit först med autogenererad journalistik. Företaget startade 2010 och när dess grundare och utvecklingschef, Kristian Hammond, för två år sedan fick frågan hur länge det dröjer innan en robot går i Woodward och Bernsteins fotspår och vinner Pulitzer-priset, svarade han: Fem år.

Det är tre år dit och det är en tillfällighet som ser ut som en tanke att den australiensiske framtidsanalytikern Ross Dawson förutspått de amerikanska papperstidningarnas död samma år.

Narrative Sciences första kund var ett amerikanskt teve-bolag som bevakade Big Ten, en collegeturnering med de tio största sporterna.

Algoritmen skrev redovisningar av tusentals matcher och tävlingar i realtid, de amerikanska fotbollsmatcherna uppdaterades vid varje pausvila.

Sport och ekonomi är faktaspäckade och därför tacksamt robotmaterial. En grupp journalister har skapat mallar och fyllt på ordförråd. Fakta matas in och omgående är artikeln klar. Mjukvaran kan även hämta information från andra databaser och källor. Stavfel är uteslutet, dessutom korrigeras faktafel. Om ett företags tillväxt varit 600 procent ett kvartal inser programmet att här är något som inte stämmer.

Narrative Science kan scanna av stora mängder data, identifiera vad som är viktigast och genom algoritmen formulera en lättläst text. Nya program scannar av sociala medier, söktrender och positioneringssystem för att fånga upp digitala signaler innan människor börjat intressera sig och dela på Facebook eller Twitter.

I Little League, en världsomspännande turnering i baseball för 10-12-åringar, har artiklarna på nätet växt lavinartat. Föräldrarna som står vid sidan av planen och tittar på sina barn kan via en app, GameChanger, kontinuerligt lägga in fakta och efter matchen, innan lagen ens tackat varandra, ligger en artikel färdig på nätet.

En svensk motsvarighet är Robosport som skapats av sportjournalisten Ola Nilsson och Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap. Med hjälp av medborgarjournalistik skriver Robosport artiklar från alla fotbollsmatcher i Sverige. På Robosport kan bilder laddas upp tillsammans med fakta och citat som på sajten omvandlas till referat. Robosport är ännu i sin linda och referaten är med förlov sagt rätt torftiga.

Sport är den spännande angreppspunkten i Mittmedias satsning på robotjournalistik, menar företagets affärschef Robin Govik i en intervju i Dagens Nyheter.

– Det vore väldigt intressant om vi kan addera historik i de refererande robottexterna, det är svårt att hinna med för en mänsklig journalist eftersom det förutsätter en del research, säger Govik till DN.

I samma tidning ser kulturchefen Björn Wiman med viss skepticism på Mittmedias ambitioner.

– Det är föreställningen om den enskilda människans frihet att uttrycka sig som lagstiftningen kring tryck- och yttrandefrihet i vårt samhälle vilar. Varför ska Tryckfrihetsförordningen skydda ett dataprogram? Utan människor finns det heller inte någon pressfrihet, skriver Björn Wiman.