Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkbonden om framtiden: "Jag vill knappt att dottern tar över"

I morse annonserades att Gefleortens tvingas sänka ersättningen till sina mjölkbönder med 50 öre/litern. Det betyder tjärva tider för områdets bönder.
– Vi har haft gården sen min farfars far men nu vill jag knappt att dottern tar över. Det är för osäkert, trots att hon själv vill, säger Järbo-bonden Kjell Gunnarsson.

Kjell Gunnarssons gård har legat i släkten sedan hans farfars far startade. Det är ingen stor gård utan håller 50-talet mjölkkor. När Arbetarbladet ringer upp så har han själv inte fått beskedet.

– Jaså det blev så till slut? säger han med uppgivenhet i rösten.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig i ord annat än att all inspiration till att driva en bondgård har försvunnit. Det känns psykiskt. Jag har varit med i många år och det har ju gått upp och ner men det här blir väldigt svårt.

Världsmarknadspriset har sjunkit med 50 procent sedan årsskiftet och lokala mejerier drabbas hårt.

– Gefleortens har varit bra och kämpat för att hålla ersättningsnivåerna uppe men nu går det väl inte längre. Man lever på lånade pengar. Året ut klarar man sig men inte mer, det måste finnas någon form av lönsamhet. Allt kan inte bygga på att man får hjälp av vänner som ställer upp ideelt.

Kjell Gunnarsson jobbar inte bara som mjölkbonde utan även med klöv-vård av andra bönders kor. Han berättar att stämningen är låg bland länets bönder.

– Många väntar på att banken ska ringa och ta gården ifrån dem. Vår gård har legat i släkten sedan min farfars far och min dotter vill hålla traditionen och gården levande men jag vågar knappt uppmuntra henne. Det är alldeles för osäkert ekonomiskt.

Kjell Gunnarsson är trots det hoppfull inför framtiden men menar att den ligger i konsumenternas händer.

– Jag hoppas verkligen att konsumenterna fortsätter att köpa de lokalproducerade mjölkprodukterna, allting hänger på det. I slutändan tror jag ändå att det kommer en vändning, sen om den kommer om 20-30 år, det återstår att se, avslutar han.

LÄS OCKSÅ:

Ersättningen till Gefleortens bönder chocksänks