Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilapp ska hjälpa alkoholberoende

En app i mobilen kan i framtiden hjälpa alkoholberoende att hålla sig nyktra.
På Akademiska sjukhuset i Uppsala testas nu den nya tekniken.

I en klinisk studie som startade i oktober ska hundratalet patienter testa ett nytt hjälpmedel för alkoholberoende på Akademiska.

Via en app i mobilen uppmanas patienten flera gånger om dagen att göra ett blåstest. När patienten blåser i en trådlös alkomätare tar mobilen samtidigt en bild på personen. Informationen lagras i en databas som den behandlande vårdpersonalen har tillgång till. På så sätt kan de vara säkra på vem som blåst.

– Det innebär att utrymmet för att dricka alkohol utan att bli upptäckt krymper, vilket är ett stöd för den som försöker låta bli, samtidigt som vården snabbare kan bedöma om det behövs ytterligare insatser, säger Elin Karlberg, projektledare på Innovation Akademiska i ett pressmeddelande.

Samtliga patienter i studien får vanlig behandling, medan hälften får använda den nya metoden, som heter Triple A.

Fördelarna med den nya tekniken är bland annat att testen blir mer anonyma och att patienten får kontakt med vården dagligen.

Appen är framtagen av Uppsalaföretaget Kontigo Care och testas i samband med Innovation Akademiska, som arbetar för att sjukhuset ska samarbeta med företag och innovatörer.

Om ett år ska resultaten utvärderas. Både om patienterna har hållit sig nyktra och hur de har upplevt tekniken.