Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat för solidaritet

Jag vill tacka Per Falk för hans svar 24 juli på mitt tidigare inlägg. Det kan vara intressant att så här i sommarvärmen försöka debattera ett uppenbarligen så känsligt ämne som Karl Marx och hans sentens.

Annons

Per Falk vill antyda att Karl Marx sentens inte har något med kommunism att göra, men hur är det med det kommunistiska manifestet? Karl Marx och Friedrich Engels författade tillsammans detta manifest som i sin sammanfattning just drar slutsatsen ”åt var och en efter behov, åt var och en efter förmåga”.

Den kommunismen genomförd i praktiken har vållat miljoner människors död, människoförflyttningar, tortyr och allmän omänsklighet. ”Åt var och en efter förmåga” innebar också i det oss närliggande Östtyskland att en mur plus så kallade spanska ryttare hindrade människor från öst att bege sig till väst.

En östtysk som ville ”utvandra” till väst beviljades inte utresetillstånd.

Intressant nog kunde däremot en person som tidigare fått avslag på sin ansökan beviljas tillstånd efter sin pensionering. När en person inte längre var ”produktiv” beviljades utresa, det vill säga när förmågan inte längre räckte för staten var det okej att flytta till väst.

 

Förvisso dreglar jag inte – som pavlovska hundar – när jag hör namnet Marx och kommunism nästan hyllas av en del människor, men all min erfarenhet gör att det går rysningar efter ryggraden.

 

Per Falk tycker det är märkligt att jag reagerar så pavlovskt instinktivt när jag hör och läser Marx sentens och jämför denna sentens med exempelvis Jesu ord ”Gör mot andra vad Du vill att de ska göra mot Dig” eller Immanuel Kants ord ”behandla aldrig andra människor som medel utan som mål i sig själva”.

Här går skiljelinjen mellan mig och Per Falk. Jesu ord och Immanuel Kants går ut ifrån individen. Alla människor är unika och har ansvaret att i varje situation handla rätt och riktigt, solidariskt och med hänsyn till alla människor som individer. Marx sentens utgår från ett uppifrånperspektiv, det är den starka makten som avgör Din förmåga, Dina behov – inte Du själv. Vi i alliansen består av ett stort antal individer med i många frågor olika uppfattningar. Vi är inte ett kollektiv som anser att staten alltid har rätt.

 

Som individer tar vi också ansvar för att handla, agera och uppträda solidariskt. Individens rätt till sin egen uppfattning är grundmurad och är orsaken till mitt ställningstagande i politiska frågor.

 

Därför är jag moderat.

Gunilla de Maré

Mer läsning

Annons