Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat kollade kulturens kostnad

452 miljoner kronor. Så mycket har Gävle konserthus och Gävle symfoniorkester kostat Gävles skattebetalare sedan 1998. Det har M-politikern Lars Beckman tagit reda på.

Beckman, som sitter i riksdagen, har låtit riksdagens utredningstjänst svara på flera frågor om Gävle symfoniorkester och konserthuset. Bland annat ville han veta hur mycket symfoniorkestern har kostat Gävle kommun sedan kommunen tog över ansvaret för den 1999. Enligt utredningstjänsten har orkestern kostat kommunen 284 miljoner kronor från då fram till och med 2011.

Gävle konserthus har sedan det togs i drift 1998, enligt riksdagens utredare, kostat 168 miljoner kronor i kommunalt driftsbidrag.

Sammanlagt blir det alltså 452 miljoner kronor fram till 1 januari i år.

– Vi inom Moderaterna är för både symfoniorkestern och konserthuset, men 452 miljoner är väldigt mycket pengar, säger Lars Beckman.

Varför begärde du ut uppgifterna?

– Det pågår en debatt om symfoniorkestern och jag tycker att det är bra att ha siffrorna som underlag när vi ska diskutera hur vi ska prioritera i framtiden.

Vad tycker du?

– Personligen är jag tveksam till om vi ska lägga en halv miljard till. Vi bör också diskutera om symfoniorkestern ska ha en större regional förankring så att det inte bara är Gävle kommun som betalar för den.

Brukar du själv gå på konserterna?

– Nej, jag går hellre på hockey.