Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat kosmetika

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) tog i så han nästan sprack, då för ett år sedan.

Efter förra vinterns massiva kritik mot utförsäkringarna i sjukförsäkringen gjorde Kristersson något som skulle kunna beskrivas som en moderat pudel. Han medgav att det fanns enskilda som drabbats omotiverat hårt av de fasta tidsgränserna i rehabiliteringskedjan. Detta skulle han korrigera genom att införa en så kallad oskälighetsbedömning.

”Ingen som inte kan arbeta på grund av sjukdom ska tvingas till Arbetsförmedlingen där man inte kan göra något”, sa Kristersson då. I dag har vi facit. På tisdagen presenterade Försäkringskassan utvecklingen inom sjukförsäkringen sedan årsskiftet.

De 7 500 personer man hade tänkt sig skulle beröras av införandet av oskälighetsbedömningen blev till slut inte mer än två sjumannalag i Korpens division fem. 14 personer har beviljats fortsatt sjukpenning på grund av oskälighetsbedömningen. 14 personer.

Det är så få så det nästan inte är mätbart. Fast, inte att förringa. För dessa fjorton har såklart stressen att bevisa för myndigheterna att de verkligen är sjuka minskat. Det är positivt. Men ändå. Fjorton personer...

Kritikerna sa redan då, för ett år sedan, att regelförändringarna enbart var ”kosmetiska förändringar för att stilla kritiken” (LO). Med facit i hand är det svårt att inte hålla med om den analysen.