Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat moral?

Sven Otto Littorin fördes diskret ut ur rampljuset, handelsminister Ewa Björling tolkade ett bygglov efter eget huvud, Ulrica Schenström var på fyllan när hon hade krisjour, Tobias Billström och Cecilia Stegö Chiló vägrade av ideologiska skäl, Chiló under 16 år, att betala tv-licensen.

Anders Borg, Maria Borelius och statssekreterare Nicola Clase betalade städhjälp, barnvakter och hantverkare svart.

Clase stack 40 000 i fickan på en snickare, men fick behålla jobbet och belönades för några veckor sedan med ambassadörsposten i London.

Och så Sofia Arkelsten som flög iväg till Sydfrankrike, Finland och Tanzania med allt betalt. Ett tag, mellan några resor, fick hon låna en stor, fulltankad BMW. Importören bjöd.

Arvodet från riksdagen kompletterades med ett lönsamt sidouppdrag, hon drog in 150 000 om året som styrelsemedlem i Sweco, ett börsnoterat teknikkonsultföretag. När Dagens Nyheter frågade om lämpligheten avgick hon.

Statsministern ser allt mer plågad ut när frågorna ställs om att låta sig bjudas på resor, hotell och mat. Fruktar han ännu ett nederlag och nya anklagelser om att inte klara av att rekrytera medarbetare?

Och sedan kommer frågorna om varför Moderaterna vägrar att lämna ut namnen på bidragsgivare som skänker partiet miljoner varje år. Finns där Shell? BP? Sweco? Ingen får veta.

Vad är det med alla dessa moderater; de kör svart och ställer sig utanför, av ideologiska skäl. Spelar de i en egen liga?

Kanske handlar det om högerrevolutionärer som gör uppror mot tjuvsamhället, samtidigt som de skriver ut egna regler för anständighet, heder och moral.

Arkelsten förklarar envist att hon inte gjort några fel, hon har bjudits in och tackat ja. Arrangörerna tog naturligtvis kostnaderna, säger hon. Och hon är ju bland likar.

Men ett oljebolag som flyger ner det stora regeringspartiets miljöansvarige till Sydfrankrike? En del av vardagen bara, säger Arkelsten. Omdömet? Inget fel på det.

Carl Bildt instämmer, hela saken är löjlig försäkrar han och berättar sedan om tiotals bjudresor han själv accepterat, utan att reflektera särskilt över det. Resor ingår i jobbet. Alltid lär man sig något.

Vad kan andra lära? Att riksdagen behöver ett tydligare regelverk för resor och partibidrag och att det ändå är bra med riksdagsmän mitt i verkligheten? Eller att moderater skiljer ut sig?