Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat ”rättvisa”, pyttsan!

”Våren är tidig i år”, säger vi när de första flyttfåglarna kommer redan i början av april. På liknande sätt kan vi nu, nära två år före nästa riksdagsval, konstatera att ”valrörelsen kommer tidigt i år”, för redan dyker de värdeladdade slagorden upp, de som omdefinieras allt efter sändarens/talarens behag.

Det senaste på området är att moderaterna beslutat erövra begreppet ”rättvisa” från socialdemokraterna.

Det finns otaliga värdeladdade ord i det politiska språkbruket. Det som kännetecknar dem är främst känsloladdningen: positivt (”valfrihet”) eller negativt (”tvång”). De positiva sätter man på sig själv och sin egen politik, de negativa på motståndarna. Då någon med ett värde- laddat ord försöker styra våra tankar och känslor bör rutinen därför alltid vara att kräva användaren på en förklaring om vad han/hon konkret lägger för innehåll i det.

När nu moderaterna försöker ta över ”rättvisan”, så ser deras begrepp visserligen likadant ut som det socialdemokratiska och uttalas också på samma sätt, men innehållet bakom ytan skiljer sig totalt. Bakom moderaternas användning döljer sig helt enkelt deras vanliga ”arbetslinje”, att vi alla ska vara beredda att lämna hus, hem, familj, vänner, fritidssysslor och flytta femtio, sextio mil bort om där finns ett ledigt jobb. Den som inte gör så får skylla sin arbetslöshet på sig själv.

Till moderat ”rättvisa” hör också att den som blivit sjukskriven av sin familjeläkare likväl kan förklaras arbetsduglig av försäkringskassans läkare, utan att denne ens tittat på patienten. Moderat rättvisa är också att den löntagare som under sitt arbetsliv avstått lön till sin pensionstid, då denna inträtt måste betala minst tusenlappen mer i skatt per månad jämfört med den som fortfarande arbetar. Ja, exemplen är otaliga.

Politikerna vet att vi väljare inte i första hand grundar våra val på fakta då vi lämnar vår röstsedel utan på känslor. Det är därför man är så förtjust i att använda känslo- laddade ord. Nu är det ju så att också motståndaren använder samma begrepp och då gäller det att övertala väljarna om att man själv är den som använder dem på rätt sätt. Det gör man genom att framför dem föra in extra över- talande omdefinitioner med beteckningar som ”sann”, ”äkta”, ”verklig”, ”i djupare mening”, ”i ordets egentliga betydelse” (Carl Bildts special) med flera. Pass alltså speciellt upp när någon säger sig sträva efter ”verklig rättvisa”.

 

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel