Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna älskar Människor

Moderaterna älskar människor. På alla hjärtans dag drog man till och med igång en kampanj på temat. Enligt Moderaterna är människan utgångspunkten för partiets politik.

En kärlek som dock inte omfattar de sjuka, och en princip som inte legat till grund för reformerna av sjukförsäkringen.

Ulf Kristersson (M) är ministern som varken hör eller ser vad politiken hans regering snickrat ihop gör med människor. Moderaterna säger förvisso att reformen av sjukförsäkringen inte blev perfekt. Ulf Kristersson verkar dock inte vara särskilt intresserad av att korrigera denna brist på perfektion. Med tanke på hans tidigare uttalanden som totalt avvisat oppositionens krav på att de värsta systemfelen åtgärdas omedelbart.

I går tvingades han dock backa och be om ursäkt. Om det betyder att regeringen avser lyssna på Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet återstår dock att se.

Problemen vi ser med dagens sjukförsäkring handlar om att människan aldrig stod i centrum för den ursprungliga reformen av denna. Den inledande reformen av sjukförsäkringen hastades fram av regeringen efter valet 2006. Konsekvenserna genomlystes inte nog utförligt och resultatet blev att människor utförsäkrades rakt ut i ingenting. Bedömningen som låg till grund för den ursprungliga reformen var bland annat att runt 10 procent av de långtidssjukskrivna var i behov av vård. En bedömning som mötte kritik eftersom tidigare erfarenheter från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan snarare indikerade att det handlade om runt 40 procent. Kritik regeringen dock struntade i.

Men regeringens bedömning av verkligheten och verkligheten gick inte ihop. Och så tvingades regeringen reformera reformen.

Trots idogt snickrande på sjukförsäkringssystemet består dock problemen. Vilket har att göra med att dagens sjukförsäkring är en i grunden undermålig och framhastad konstruktion, baserad på felaktiga antaganden om verkligheten. Även om Ulf Kristersson i ett inlägg på DN-debatt 2010 förkunnade att det handlar om en reform som ”...i historiens ljus kommer att kvala in bland de stora i svensk socialpolitik.” Det är han dock med några få borgerliga undantag ensam om att tro i dag, med tanke på att sjukförsäkringen nu är i så dåligt skick att en total översyn borde göras för att skapa ett fungerande system som sätter människan och hennes behov i centrum.

För människan borde vara utgångspunkten.

Och Moderaterna borde älska människan.

Men Moderaternas politik visar oss att Moderaterna bara älskar oss i medgång. När vi är friska och har ett arbete att gå till.

När vi behöver det som allra minst.