Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna tar krafttag mot våldet

Annons

Mäns våld mot kvinnor är idag ett utbrett problem i Sverige. Undersökningar visar att allt fler kvinnor varje år faller offer för misshandel och sexualbrott. I många fall är gärningspersonen närstående till kvinnan och våldet påverkar ofta den våldsutsatta kvinnans hela livssituation. Moderaterna vill sätta stopp för våldet och tillsammans med Allians för Sverige har vi satsat drygt en miljard kronor på insatser mot mäns våld mot kvinnor. Nu ger vi hotade och förföljda kvinnor effektiva larm- och skyddspaket i kampen mot våldet.
I Sverige anmäldes år 2006 runt 25 500 fall av misshandel av kvinnor. Två år senare, 2008, hade siffran stigit till 28 315. I mer än 70 procent av fallen var kvinnan bekant med förövaren. Undersökningar visar att närmare en tredjedel av de kvinnor som anmäler att de varit utsatta för misshandel av en närstående gör en ny polisanmälan inom 12 månader. Vi kan inte längre acceptera att kvinnors liv begränsas av män som förföljer, hotar och misshandlar. Idag finns möjligheten till besöksförbud, men mer måste göras.
Med regeringens insatser har vi gjort det möjligt att ge alla kvinnor som blir hotade eller förföljda tillgång till larm- och skyddspaket. Tidigare har endast vissa polismyndigheter i Sverige kunnat erbjuda denna hjälp. Med effektiva larmpaket kan polisen nu förebygga att brott inträffar och förhindra lidande för kvinnor i hela Sverige. Dessutom kan larmpaketen säkra bevis efter att brott har inträffat.
Med en moderat politik lägger vi fokus på brottsoffren, inte gärningsmännen! Larm- och skyddspaket till kvinnor som hotas och blir förföljda är en åtgärd som handlar om att stödja offret. Förutom denna insats har Moderaterna tillsammans med Allians för Sverige gjort en mängd insatser mot mäns våld mot kvinnor sedan 2006, bland annat genom att stärka myndigheternas kunskap, skärpa straffen och tydliggöra ansvar.
Nu behöver vi fyra år till för att ta ytterligare krafttag mot våldet!

Magdalena Andersson
Moderatkvinnornas ordförande

Ziita Eriksson
Ordförande för Moderatkvinnorna i Gävleborgs län
Kandidat till Riksdagen

Mer läsning

Annons