Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: "Vi är skeptiska mot planerna att bygga 400 gigantiska vindkraftverk i Gävlebukten"

Det finns ett stort folkligt motstånd mot vindkraft som det finns all anledning att lyssna till och respektera. Som politiker är vi förtroendevalda som har att balansera olika intressen mot varandra, skriver Lars Beckman, Birgittha Bjerkén, Pekka Seitola och Niclas Bornegrim.

Det är många som har tagit upp vindkraft med oss under året. Både boende efter kusten i Gävle men många i Hälsingland som bor nära vindkraftsverk anser att deras trivsamma livsmiljö har försämrats.  

Vi är skeptiska mot planerna att bygga 400 gigantiska vindkraftverk i Gävlebukten. Vi är rädda för att företagen som är verksamma i branschen är underkapitaliserade och risken är stor att de inte har styrkan att genomföra projekten.   I Stockholms skärgård - där energin verkligen behövs - har tillstånd nekats. Sannolikt för att man inte vill förstöra en attraktiv livsmiljö. Varför ska vi i Gävle och Gävleborg offra stora naturvärden  när regioner söderut inte vill ha vindkraften i sin skärgård?  Ett av argumenten för denna utbyggnad är att det skapar arbetstillfällen men kommer dessa arbetstillfällen Gävleborg tillgodo? Kraftverken gör också att arbetstillfällen försvinner i turistnäringen då Jungfrukusten riskerar att bli mindre attraktiv att besöka. Sverige behöver en väl balanserad energipolitik där kärnkraft och vattenkraft i överskådlig tid kommer att vara basen i vår energiförsörjning. Vindkraften kan inte bära sig självt ekonomiskt utan stora subventioner.

Vad gäller den eventuella etableringen av vindkraftsindustrin i Gävlebukten är det idag svårt att säga vad beslutet kommer bli men vi vill inte att ytterligare etableringar ska ske av vindkraft i Gävleborg. Vi moderater välkomnar nya idéer och teknisk utveckling för att tillgodose både dagens och framtidens elförsörjning. I och med att utvecklingen går mot att mer och mer drivs på el behöver vi se över hur vi kan öka vår elförsörjning. Med det sagt är vi inte säkra på att just vindkraft är svaret på frågan.  Vi välkomnar att privata aktörer vill komma och etablera sig i Gävle och Gävleborg  samt vara en del av den tekniska utvecklingen. Detta får dock inte ske på bekostnad av naturvärden och framtida generationer.

 

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborg

Birgittha Bjerkén (M)

Kommunfullmäktigeledamot Gävle

Pekka Seitola (M)

Ersättare kommunstyrelsen Gävle

Niclas Bornegrim (M)

Ersättare kommunstyrelsen Gävle

 

LÄS fler debattartiklar här:

Slutreplik om höga arvoden (V): För att inte klyftan ska bli för stor behövs lägre arvoden

 ► Replik om LAS (C): Vi vill skapa en tryggare arbetsmarknad för alla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel