Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas förnyelse fortsätter

Moderaternas valresultat 2010 var historiskt. Över 300 000 fler människor valde att lägga sin röst på oss jämfört med framgångsvalet 2006.

Sett över två val har Moderaterna vunnit nära en miljon nya väljare.

Det är framförallt resultatet av att vi genomfört ett omfattande förnyelsearbete. Vi har utvecklat våra svar på olika politikområden med utgångspunkt i de samhällsproblem som människor upplever. Moderata företrädare har besökt välfärdsverksamheter, arbetsplatser och talat med människor på gator och torg. Genom att vara tillgängliga för åsikter och synpunkter har vi kunnat fånga upp nya frågor och utveckla våra förslag på lösningar.

Samtidigt har vi anledning att vara självkritiska och fortsätta vår förnyelse.

Eftervalsanalysen visar att väljarna uppskattar vår utveckling och gillar Nya Moderaterna. Vi uppfattas som mer relevanta för fler. Nu är det dags att vår förnyelse fortsätter även lokalt och regionalt. För trots att allt fler röstar på Moderaterna i riksdagsvalet, återspeglas det ökade förtroendet långtifrån alltid i landstings- och kommunvalet.

Om vi ska vara trovärdiga som ett parti för alla, är det viktigt att vi breddar vårt väljarstöd. Vi ska även lokalt kunna svara på väljarnas frågor och visa att Nya Moderaterna har bäst idéer kring ansvarstagande och välfärd i kommuner, landsting och regioner. Fortfarande ser vi alltför ofta att människor vittnar om att de aldrig blivit kontaktade av någon moderat som intresserat sig för dem, deras åsikter och erfarenheter. Det måste vi göra något åt. Likaså att det finns orter där vi inte har en enda medlem, än mindre någon förtroendevald.

På orter som domineras eller har präglats av en tyngre industri– så kallade bruksorter – kan människor ibland uttrycka stark kritik mot Moderaterna och vår politik. Oavsett om denna kritik grundar sig i fördomar, missförstånd eller på att vi inte varit tillräckligt närvarande och lyssnande måste vi ta den till oss och försöka svara på de frågor som ställs.

För att vår förnyelse ska nå även de svenska bruksorterna inleder vi nu ett särskilt utvecklingsprojekt. Vi ska möta väljare i just de svenska bruksorterna och lyssna på deras frågor, åsikter och berättelser. Genom bland annat en omfattande besöksverksamhet ska arbetsgruppen fördjupa sig i och uppmärksamma de vardagsnära frågor som präglar livet för människor som lever och arbetar runtom i landets bruksorter. Vilka är de huvudsakliga utmaningarna? Hur kan politiken stödja framtidstro, utveckling och en ökad livskvalitet?

Svaren kommer att spela en central roll när vi utvecklar vår politik och fortsätter vårt arbete för att vara ett parti för hela Sverige.

För att bli vår tids folkrörelse måste vi vara närvarande i människors vardag, lyssna och vara beredda att kompromissa för att nå resultat. Politiken påverkar människors liv. Och vi politiker måste bli bättre på att låta oss påverkas av människor.

Sofia Arkelsten (M)
Partisekreterare

Lotta Finstorp (M)
Riksdagsledamot och ordförande i Bruksortsprojektet

Lena Roos (M)
Moderaterna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel