Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modevisningen kan vara Textil- och designskolans svanesång

Eleverna på Textil- och designskolan visade upp sina kreationer på catwalken när årets företagarforum avslutades.
Fler modevisningar blir det kanske inte. Skolan är nedläggningshotad.

Årets företagarforum i Sandviken avslutades med en modevisning där elever från Textil- och designskolan i Sandviken först visade upp sina kreationer för att sedan lämna över till kände designern Göran Alfredsson, som kommer från Sandviken.

Därefter hölls en paneldebatt där Göran Alfredsson fick sällskap av kostymören Cilla Rörby och Birgitta Persson, som driver skolan tillsammans med sin son. Temat var mode och modeindustri, men snart hamnade fokus på den nedläggningshotade skolan.

Skolan har funnits sedan 60-talet, men snart kan den vara borta. Eleverna som visade upp sina kreationer på catwalken under lördagen slutar vid jul. Sen finns det ingen finansiering. Sandvikens kommun hoppade av för ett år sedan och satsar sina statliga bidrag på andra utbildningar.

– Vi bjöd in politiker till visningen i dag, men ingen kom, säger Birgitta Persson.

Samtliga i panelen var eniga om vikten av att skolan finns kvar i framtiden.

Cilla Rörby är tvåfaldigt guldbaggebelönad, och arbetade bland annat med kostymerna i Milleniumtrilogin. Hon gick utbildningen på 90-talet och har användning för kunskaperna hon lärde sig där varje dag.

– Det är ren idioti att den är på väg bort. Det är så viktigt för regionen att skolan finns. Man ska inte behöva söka sig till Stockholm, Göteborg eller Malmö för att lära sig det här hantverket. Design är stort i Sverige. Man har en fin utbildning här, men man backar inte upp den, säger Cilla Rörby.

Birgitta Persson har redan tvingats varsla en av sina lärare.

– Vi vet ingenting om framtiden. Men jag tänker inte ge mig.

Göran Alfredsson sökte sig bort från Sandviken till Paris som ung, i jakten på mer flärdfullt mode. Nu för tiden syns hans klänningar på Nobelfesten. Han var imponerad av de yngre förmågornas design och hoppas på en fortsättning för skolan.

– Det lönar sig alltid i längden att satsa på utbildning, säger han.