Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mögel och fukt i slitna Tobohus

Lägenheterna i husen på Skolvägen i Tobo har en rad fel.

Det är fukt, mögel och dålig ventilation.

– Jag vill flytta härifrån, säger hyresgästen Birgitta Stangelmayer.

Hon har bott i huset i tre år och har upplevt många brister i lägenheten.

– Det är svartmögel vid fönstren och nästan ingen värme på elementen, säger Birgitta Stangelmayer.

Grannen Magnus Thorell har i sin tur fuktskador i badrummet.

– Jag skulle bara vilja ha det lugnt och skönt och slippa bråka med en hyresvärd. Det finns annat i livet att tänka på, säger han.

Husen ägs sedan i höstas av Aros Energideklarationer AB. Husen har genom åren bytt ägare flera gånger. De båda hyresgästerna tycker inte att den tidigare ägaren Fagerhyltan Fastigheter AB skötte sig särskilt bra.

– En helg klagade jag på att fönsterhakar var trasiga och då fick jag en utskällning för att jag inte hörde av mig på en vardag. Jag tordes inte ringa igen, säger Birgitta Stangelmayer.

Under en besiktning i höstas fanns kommunen och hyresgästföreningen en rad fel i ett tiotal lägenheter längs Skolvägen. I ett föreläggande kräver kommunen nu att hyresvärden inom fem veckor gör en fackmannamässig utredning som visar vad som behöver åtgärdas. Dessutom måste det till en underhållsplan.

– Boende upplever problem men det är jättesvårt för oss att säga vad som är det viktigaste. Är det hälsoaspekten att boende får huvudvärk och känner lukter? Eller är det skadedjursproblematiken i en lägenhet? Kan fuktskadorna påverka byggnadskonstruktionen? frågar sig miljö- och hälsoskyddsinspektör Daniella Mattisson.

Hur allvarliga är felen?

– Det är jättesvårt att kommentera, det är saker som behöver göras, svarar Mattisson.

Hon vill gärna att bolaget tar kontakt med kommunen så att de gemensamt kan diskutera åtgärderna.

– Nu har vi bara haft kontakt med en person som sade sig representera både Fagerhyltan och Energideklarationer. Han hade bara åsikter om att hyresvärden borde ha varit med vid besiktningen. Hyresgästföreningen hade kontakt med dem men de avböjde, säger Daniella Mattisson.

Arbetarbladet har utan framgång sökt hyresvärden för en kommentar.

Problemen med husen i Tobo tas upp i kvällens Uppdrag granskning i SVT1. I programmet skildras en hyresgäst som kämpar för att hyrevärden ska åtgärda bristerna i lägenheterna.