Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohamed fick nog – stoppade mobbning

[DENNA ARTIKEL PUBLICERADES i JANUARI 2012]

När en facebookgrupp startades med enda syfte att baktala en ung Gävleflicka fick 17-årige Mohamed Touzari nog och gjorde ett skarpt blogginlägg. På drygt en timme hade han 100 kommentarer och facebookgruppen lades ned.

– Många förstår nog inte vilken press internet innebär för oss. Gud vad skönt det vore att gå tillbaka till den gamla tiden med fasta telefoner, säger han.

Mohamed Touzari blev inbjuden till facebookgruppen ”Alla vi som hatar...” och så namnet på en ung flicka i Gävle. Mohamed, som spenderar åtskilliga timmar på internet varje dag, fick plötsligt nog.

– Det rann över. Internetmobbning ser man nästan dagligen. Jag har själv vräkt ur mig saker som jag ångrat. Men här startades plötsligt en facebookgrupp, vars enda syfte var att smutskasta och baktala en oskyldig tjej.

Gruppen hade då 46 medlemmar, och Mohamed konstaterar att inte ens hälften visste vem flickan var. Ändå spred sig elakheterna och kommentarerna som en löpeld.

Men lika snabbt som det började fick Mohameds blogginlägg stopp på mobbningen.

”Ni får mig att spy på mänskligheten. Hur kan man bete sig så här”, dundrade han på – och träffade uppenbarligen rätt. 90 minuter senare hade han fått ett 100-tal positiva kommentarer och 500 unika besökare. En tid senare lades facebookgruppen ned av skaparen själv.

– Alla försökte skylla ifrån sig, berättar Mohamed.

– Nästan ingen ville kännas vid att man medverkat. Några hade nog hamnat där oförskylt, men i de flesta fall var det bara struntprat. De fattade helt enkelt inte vad de gjorde, och efteråt skämdes de.

Händelsen är ett exempel på de unga internetanvändarnas utsatthet – och den stress som den ständiga uppkopplingen innebär.

Både Mohamed och hans väninna, Josephine Källström, vittnar om att internetanvändandet till stor del är en ständigt pågående – och nervös – bevakning av den egna identiteten.

– Det kan ju dyka upp någon idiotisk bild på mig helt plötsligt. I dag finns kameror i varenda telefon, konstaterar Josephine.

Mohamed tillägger:

– Nästan alla jag känner tycker att det har gått väldigt långt. Det är ofattbart hur snabbt man kan bli stämplad för vad som helst, på i princip inga grunder alls.

Därför har både Mohamed och Josephine full förståelse för facebookförbuden på en del skolor. Och de tycker att föräldrar bör vara medvetna om problemet och sätta en del gränser. Men framför allt måste användarna själva inse problemet och att säga ifrån.

– Man ska inte vräka ur sig saker på internet som man inte kan säga till en person ansikte mot ansikte. Där måste vi dra gränsen, säger Mohamed.

Dan Törnström