Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mohamed Touzari på Bråvalla: "Alla är välkomna"

Det är någonting speciellt i luften när man gör entré på valfri festival i detta avlånga land. Alla är glada och folk välkomnar varandra med öppnar famnar.

Annons

På campingområdet känns det som att murarna som annars skiljer oss åt såsom klass, etnisk bakgrund, sexuella läggningar med mera är bortblåsta.

Alla är välkomna på campingen och det är någonting som lyser igenom när jag vandrar igenom området fyllt av ölburkar, hamburgare och använda kondomer. Glädjen. Alla är där för en anledning och det är att ha kul.

I jämförelse med förra året verkar festivalen inte ha allt för många stora akter. Det känns lite som att de spräckte sin budget förra året med A$ap Rocky, Deadmau5, Angel Haze, Wu-Tang Clan, Emeli Sandé, Major Lazer, Rise Against med mera.

Rammstein var utan tvekan gårdagens mest högljudda konsert medan Zara Larsson hade (ögonmått) den största och mest engagerade publiken. En moshpit under hennes konsert har planerats i en Facebook-grupp med tusentals medlemmar månader innan festivalen.

Kärleken till Zara från publiken har växt något enormt under det gångna året. Inte särskilt konstigt med tanke på hennes internationella genomslag. Publiken sjöng med och dansade av ”Never Forget You”och ”Carry You Home” som om det vore på liv eller en middag med Gunilla Persson.

När hennes mest streamade låt (snart 400 miljoner) ”Lush Life” blev det rätt uppenbart att Zara fångat festivalbesökarnas hjärta då folk bokstavligen sprang mot den redan proppfulla konserten från alla håll.

Något Bråvalla misslyckats med är betalningsarmbanden. Det är tredje året i rad som festivalen slopar kontant- och kortbetalningen för att ersätta det med en armbandsbricka som du fyller på med pengar.

Varje år har det krånglat. Niklas Vestergren, marknadsansvarige, menade att ”det inte var någon fara”, till Expressen. Det hela känns rätt paradoxalt. Säger besökarna, inklusive jag själv, att det inte fungerar så fungerar det inte. Det är inte upp till den marknadsansvarige att avgöra det utan snarare de som brukar tjänsten. Mitt sällskap gick sex timmar utan mat igår fram tills vi beslutade oss för att hoppa in i bilen och äta inne i stan.

Annars? Jag tänkte testa festivalmaten lite mer i dag. Vi gav oss på langosen i går och den var helt klart godkänd. Dessvärre hade min mobiltelefon laddat ur så jag hann inte dokumentera denna världsomvälvande händelse förutom en halvtaskig film från min väns Snapchat.

Dag två har precis börjat och i dag har jag planerat att se Erik Lundin och The Sounds. Förhoppningsvis slipper jag motvillig periodisk fasta.

Bäst: Zara Larssons nya låtar. Albumet som kommer i september lär lägga grunden för hennes framtida karriär.

Sämst: Män. Våldtäkten under Zara Larssons konsert fick det att vrida sig i magen på mig och resten av Sveriges befolkning med vett innanför pannbenet.